Odbornici Skupštine grada Trebinje usvojili su na današnjem zasjedanju budžet za narednu godinu u visini od 22.592.000 KM, što je za 5,67 odsto manje od budžeta za ovu godinu.

skupstina grada trebinje

Za tekuće rashode planirano je 16.968.000 KM, a za kapitalne investicije 4.411.000 KM.

U SNSD-u su naglasili da je budžet potrošačkog karaktera, što pokazuje i povećanje troškova za lična primanja od 7,3 odsto u odnosu na tekuću godinu, odnosno 40 odsto u odnosu na 2012. godinu.

Iz tog razloga, tvrde u SNSD-u, smanjena su izdvajanja za grantove, dok su kapitalne investicije nedovoljne za potrebe građana i grada Trebinja.

S druge strane, odbornik PDP-a, Zoran Anđušić, kazao je da je budžet za narednu godinu u odnosu na rebalans ovogodišnjeg manji za samo 2,47 odsto. On je istakao da je raspodjela sredstva planirana prema prioritetima.

Odbornici su osvojili i odluku da se na mjesto direktora Javne ustanove "Trebinjesport" imenuje Miodrag Mrdić, dok je zbog odlaska u penziju starješine Vatrogasne jedinice Trebinje Vladimira Ristića za novog starješinu izabran Danko Vuković.

Povelje za narednu godinu biće dodijeljene majci osmoro djece Mileni Lečić za doprinos razvoju porodice i društva, Rajku Petrovu Nogu za razvoj književnosti i Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici za razvoj zdravstvene zaštite.

Odbornici su osvojili i program korišćenja sredstava ostvarenih po osnovu Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i Zakona o koncesijama za 2015. godinu, te prihvatili predloženi program zajedničke komunalne potrošnje i program održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva i gradskih ulica.

Skupština je usvojila i odluke o ograničenjima visine zarada i naknada koje se isplaćuju iz gradskog budžeta, prema kojoj je planirano umanjenje visine plata funkcionera Grada Trebinja za 25% i ograničavanje visine odborničkih naknada na nivo naknade iz 2014. godine.

Prije početka zasjedanja verifikovan je odbornički mandat Vladanu Šegrtu, koji je u odborničkom klubu SNSD-a u Skupštini grada zamijenio Ljubicu Miljanović, nakon njenog imenovanja za delegata u Vijeću naroda Narodne skupštine Republike Srpske.

Skupštini nije prisustvovao gradonačelnik Slavko Vučurević, što je izazvalo negodovanje opozicionih odbornika.