Predsjednik trebinjskog Gradskog odbora SNSD-a Luka Petrović ocijenio je da je gradonačelnik Slavko Vučurević avanturističkim proglašenjem bankrota Trebinja nanio neizmjerljivu štetu gradu i otjerao potencijalne investitore.

luka petrovic snsd trebinje

Petrović je najavio da će, zbog načina Vučurevićevog rada - nenamjenskog trošenja sredstava, rasprodaje imovine i drugih pogubnih radnji za grad, od nadležnih institucija tražiti da bude uveden stalni nadzor nad vođenjem i upravljanjem gradom, a "prvenstveno gradonačelnika, dok se na toj funkciji nalazi" Vučurević.

"Svojevremeno je Vučurević bio član Odbora za reviziju, gdje sam sada ja i poslanik Slaviša Marković, koji je predsjednik Odbora za reviziju u Narodnoj skupštini Republike Srpske i naravno da ćemo mi uvesti vanredne mjere zato što je i gradonačelnik napravio vanredno stanje u gradu Trebinju", rekao je Petrović novinarima u Trebinju.

On kaže da bi se "na taj način pratio Vučurevićev nerad, uništavanje budžeta i ugrožavanje budućnosti građana prodajom imovine, zaduživanjem, neodgovornim i nedomaćinskim vođenjem finansija u gradu".

"Smislićemo način da ga kontrolišemo, inače će prodati i ovo što je preostalo Trebinju", rekao je Petrović.

Govoreći o ugroženosti budžeta, Petrović je istakao da "budžet nije ugrožen po pitanju prihoda, osim što su blokirana sredstva u Bobar banci".

On je pozvao gradonačelnika da pokaže bar jednu stavku u rebalansu budžeta grada za 2014. godinu, koja je ugrožena blokiranim sredstvima Bobar banke, kao i da ukaže na jednu stavku prijedloga budžeta za 2015. godinu koja je ugrožena prihodima koji se nalaze u Bobar banci.

"Ako postoji takva stavka, to znači da je potrebno uraditi rebalans rebalansa da bismo došli do pravog stanja izvršenja budžeta za 2014. godinu, inače će gradonačelnik napraviti krivični prekršaj, odnosno prekršaj o budžetskom poslovanju", rekao je Petrović.

On kaže da je sva Vučurevićeva "ujdurma" oko ugroženosti budžeta kako za 2014. tako i za 2015. godinu "pokazivanje osnovnog neznanja iz ekonomije".

Petrović je upitao gradonačelnika zašto je uzimao kredit pod nepovoljnom kamatnom stopom, iako je posjedovao novac na depozitima Bobar banke, te čiji je interes bio plaćati kamate bankama, a ne trošiti sredstva za investicije grada.

"Zašto postoje neizmirene višemilionske obaveze prema dobavljačima kada je imao na raspolaganju sredstva na depozitima Bobar banke?", pitao je Petrović gradonačelnika i dodao da iz svega proizlazi direktna odgovornost za gazdovanje novcem i kršenja odluke o budžetu grada.

Petrović kaže da je gradonačelnik istupajući u javnosti bio kontradiktoran i da je uvijek baratao sa različitim ciframa novca "zarobljenog" u banci, od dva miliona do 13 miliona KM.

"Da li to pokazuje njegovo neznanje? Svojim neradom i neznanjem pravi žrtvu od sebe, a ustvari on je dželat Trebinja koji pokušava da poentira na sopstvenim greškama", ocijenio je Petrović.

On kaže da će Vučurević građanima morati da objasni gdje je od početka mandata potrošio 50 miliona KM.

"Neka su plate sedam i po miliona KM na godišnjem nivou i to je 15 miliona, a gdje je potrošio proeostalih 35 miliona?", pita Petrović i ističe da će gradonačelnik morati da objasni Glavnoj službi za reviziju nenamjensko trošenje sredstava sa računa posebnih namjena, da bi se izvukao od sigurnih krivičnih prijava koje će uslijediti.

Petrović smatra da je narod gradonačelnikov "rad ili nerad" kaznio na prethodnim izborima, te da se Vučurević revanšistički ponaša prema građanima Trebinja "koje je svojevremeno nazivao i imbecilima".

"Zahtijevamo od predsjednika PDP-a Mladena Ivanića, doktora ekonomskih nauka da osnovne upute i smjernice svom potpredsjedniku za vođenje grada, makar u finansijskom segmentu, ali ne onako kako je davao rješenja za Kristal banku", rekao je Petrović.