U Narodnoj biblioteci u Trebinju večeras je održano veče poezije dvojice trebinjskih pjesnika, Velibora Šipovca i Rajka Tanasijevića, koji su tom prilikom kazivali stihove iz svojih knjiga.

vece poezije rajka tanasijevica i velibora sipovca trebinje

Rajko Tanasijević (28) je do sada napisao tri knjige. Prva je „Pouke i poruke tri srpska istočnika – Sveti Nikolaj Žički, Otac Tadej, Patrijarh Pavle“. Iste godine je objavio i drugu- „Srednjovjekovna groblja na Trebinjskim brdima“, a ove godine je objavio Zbirku poezije.

Pitali smo ga kakve su pjesme zastupljene u Zbirci pjesama „Nebeske dvere“?

U zbirci pjesama „Nebeske dveri“ su zastupljene rodoljubive i patriotske pjesme. Zbirka se sastoji iz četiri dijela: Korijeni, Ozeblo sunce, Sjaj zvijezda i Nebesa zbore.

U pripremi imate i Zbirku pjesama za djecu?

Razlog zašto pišem za djecu je što djecu zaista volim i što su ona ukras svijeta. Te pjesme u konačnici trebaju biti razumljive i pjevljive i da se mogu otpjevati uz muziku.

Pored poezije, bavite se i istorijom?

Da. Uglavnom se radi o području Trebinja i Hercegovine. Mislim da čovjek koji ne poznaje svoju prošlost teško da može poznavati sadašnjost i budućnost. U protivnom, sve što nije zapisano nije se ni dogodilo. Još ono što je napisano da se i pročita...

Evo jedne pjesme iz zbirke dječijih pjesama koja će uskoro izaći iz štampe:

Jež

Kad ga niko ne dira

Veselo se smije

Kad ga neko dirne

U klupko se svije.

Bodljicama oštrim

Svoje lice krije

Sa jezikom malim

Slatko vodu pije.

Na njuškici ima

Osjetljive dlake

Na nogama tankim

Kandže su mu lake.

Malena mu glava

A oštri mu zubi.

Da li znate djeco

Kako se jež ljubi?

Velibor Šipovac (38) prvu knjigu koju je objavio je „Hercegovina - običaji i vjerovanja“, 2011. godine. Nakon toga je izdao još sedam knjiga, od toga tri zbirke pjesama, „Stihovi moje mladosti“ (zbirka pjesama koja obuhvata sve pjesme od djetinjstva do objavljivanja knjige, to jest 2012. godine), „Tvoje ime“, a ove godine je objavljena „Sjaj u oku anđela“. Uglavnom u svim ovim zbirkama poezije opisuje se ljubav, ljubav prema Bogu, ljubav prema životu, ljubav prema ženi. To su ljubavne i filozofsko-životne pjesme.
U pripremi je roman „Sedam krstova“ koji će uskoro vidjeti svjetlost dana.

Vjera

Kad se vjeruje u dobro, ono će biti,

strpljenje dovede na put koji treba,

to je put kojim ćeš snove ostvariti

i na kojem ćeš imati pomoć s Neba.

I kad je teško, snage moraš imati,

Ne mogu postojati prepreke za tebe,

Jer najbitnije je istinski vjerovati

U život, radost, ljubav, ..., i u sebe!

U večerašnjem programu su učestvovali i Novica Telebak, Vesna Đurić i Radoslav Milošević, a veče je i uljepšano zvucima gitare učenika prvog razreda Gimnazije "Jovan Dučić" Gordane Markov.

vece poezije trebinje sipovac i tanasijevic

Organizatori su Književna zajednica "Jovan Dučić", Srpsko-prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" - Gradski odbor Trebinje i Narodna biblioteka Trebinje.