Izgradnja prvog vjetroparka u BiH na planini Trusini, kod Nevesinja, u koju će britanska kompanija "Kermas" uložiti oko 150 miliona maraka, trebalo bi da bude završena i puštena u rad u novembru sljedeće godine, potvrđeno je banjalučkim "Nezavisnim novinama".

vjetropark nevesinje

Prema pisanju "Nezavisnih", u narednom periodu biće parafirani ugovori, dok će na proljeće biti nastavljeni građevinski radovi, koji bi trebali da budu završeni u novembru 2015. godine.

Inače, Vlada RS je na prijedlog Komisije za koncesije RS, na jednoj od posljednjih sjednica, dala saglasnost da firma "Kermas" postane većinski vlasnik udjela u koncesionom preduzeću "Eol prvi" iz Nevesinja, koje je nosilac projekta, čime su stvoreni uslovi da se počne s realizacijom investicije izgradnje prvog vjetroparka u RS i BiH.

Zlatko Mandžuka, direktor firme "Eol prvi" iz Nevesinja, kaže za "Nezavisne" da bi ugovor o kupovini opreme i ugovor o izgradnji priključka na mrežu, čija je zajednička vrijednost oko 120 miliona maraka, trebao biti potpisani do 15. januara ili u roku od narednih mjesec dana.

Prema njegovim riječima, "Elektroprenos BiH" im je u realizaciji ovog projekta velika pomoć i stručna podrška.

Vjetropark Trusina će proizvoditi godišnje, kako se očekuje, oko 160.000 megavat-časova struje, što u prevodu znači da će prvi vjetropark u RS snabdijevati oko 40.000 domaćinstava, ili grad sa oko 160.000 ljudi.

U opštini Nevesinje, na čijem području će se i nalaziti ovaj vjetropark, kazali su za "Nezavisne" da bi izgradnja vjetroparka mogla da bude pokretač razvoja privrede u ovoj opštini, te da se nadaju zapošljavanju privrednih subjekata u izgradnji tog vjetroparka, ali i novim radnim mjestima. Oni su izrazili nadu da će ovaj veliki projekat u rokovima biti stavljen u funkciju.