Novčane nagrade ove godine neće biti isplaćene rudarima Rudnika "Gacko", već će novac iz tog fonda biti uplaćen porodicama nedavno nastradalih rudara Slobodana Žarkovića i Miloja Miletića, potvrdio je Srni direktor ovog preduzeća Srđan Milović.

te gacko

 

Milović je rekao da je zbog stradanja rudara i praznik posvećen Svetoj Varvari, zaštitnici rudara, danas obilježen skromnije nego prethodnih godina u Rudniku i Termoelektrani "Gacko".

Govoreći o poslovnim rezultatima Rudnika, Milović je rekao da je zadovoljan i da preduzeće bilježi dobre rezultate, napominjući da na deponiji trenutno ima oko 50.000 tona uglja, a da je oko 450.000 tona spremno za eksploataciju.

Prema njegovim riječima, to je dovoljno za kontinuiran rad Termoelektrane do redovnog godišnjeg remonta, koji je planiran za 1. mart sljedeće godine.

Ističući da Rudnik bilježi dobre rezultate i kada je riječ o otkrivci, Milović je naveo da je ove godine otkriveno oko 6.450.000 metara kubnih čvrste mase, što je znatno više nego prethodne godine.

"Prošle godine Rudnik je zabilježio rekord od 5.400.000 metara kubnih otkrivke, a koliko je ostvareno već početkom oktobra ove godine", rekao je Milović i dodao da to znači da će ove godine biti rekordna sa još milion do milion i po metara kubnih otkrivke sa smanjenim troškovima.

Milović je ranije rekao da ruda iz starog kopa može da se eksploatiše još šest do osam mjeseci, ali da će u međuvremenu biti otvoren novi kop, te da neće biti sporan rad Termoelektrane.

On je tada rekao da su stvoreni svi preduslovi za izradu glavnog rudarskog projekta za novi kop koji će se raditi u fazama tako da će biti omogućena kontinuirana i nesmetana proizvodnja električne energije