U Eparhijskom domu u Trebinju večeras je održana promocija knjiga "Rusija sveta", koju čine knjige  "Nesveti, a sveti i druge priče" autora arhimandrita Tihona, "Nije na prodaju" autora protojereja Andreja Tkačova, "Nova čuda prepodobnog Sergija Radonješkog" i "Darujte ljubav-posljednja ruska carica Sveta Aleksandra Fjodorova Romanov".

promocija knjiga rusija sveta trebinje

Aleksandar Šmanja, sveštenik Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, istakao je da je u vremenu kada su mediji preuzeli primat nad knjigama, nezasluženo i potpuno pokušano istisnuti pisanu riječ, koja je neprevaziđena u prenosu misli, znanja, osjećanja, razuma, učenja i podučavanja kao sredstvo.

Jeromonah Ignjatije Šestakov, sabrat Sretenjskog manastira u Moskvi i profesor i urednik najznačajnijeg ruskog pravoslavnog internet sajta - www.pravoslavie".ru, govorio je o Andreju Kačovu, koji je pričao poljski, ukrajinski i ruski jezik, a 80-ih godina prošlog vijeka upisao vojnu školu koju napušta i postaje sveštenik.

Šestakov navodi da je otac Andrej imao dar da govori o društvenim pitanjima kroz prizmu jevanđelja, kao i pet-šest emisija na različitim TV stanicama u Ukrajini. Početkom najnovijih dešavanja u Ukrajini napustio je tu zemlju i preselio se  u Moskvu.

"Imao jevanđeljski dar slova i mi smo to objavljivali na našem sajtu. I kad smo shvatili da ima veliki odziv kod srpskih čitalaca odlučili smo da štampamo knjigu", kazao je jeromonah Šestakov.

U ime izdavačke kuće "Čuvari" govorio je Dejan Pavlović, napominjući da je počela sa radom 2010. godine.

"To su takve knjige koje čovjeka uvode u svijet pravoslavlja i ove knjige čita veliki broj necrkvenih ljudi", kazao je Pavlović, dodajući da knjiga "Darujte ljubav" treba da ima svaka pravoslavna žena, a i za muškarce je ozbiljno štivo.

Prisutne je pozdravio i umirovljeni vladika ZHiP Atanasije Jevtić.