Vatrogasac Saša Burani sa strijepnjom svako malo gleda na sat. Podne je odavno prošlo, plate nema.A kući ga, kaže, čeka šestoro gladnih usta. Zato nikog i ne čudi što je vijest o bankrotu Trebinja u ovoj porodici izazvala paniku.

Trebinje grad

“Imam suprugu i petoro djece koji ovise svi o meni i o mojim primanjima kao i mnogi radnici ovde, većina radnika je sa višečlanom porodicom, mnogi radnici kao što sam i sam su kreditno zaduženi. Teško bi bilo, ne znam neću ni da pomišljam o tome šta bi bilo da plate ne bude, vjerujte”, kaže Burani.

Na gradskim jaslama su i zaposleni u Centru za socijalni rad, Turističkoj organizaciji, Centru za kulturu, Trebinje stanu, Trebinje sportu, Centru za informisnje i Agenciji za mala i srednja preduzeća. Svi oni danas su na posao došli obeshrabreni, ali i ljuti jer već dvije nedjelje niko ne snosi odgovornost za propast Trebinja.

“Još više od bankrota šokira me činjenica da niko ne reaguje na ovo sve što se dešava, da se čitav grad prepustio prosto sam sebi i da niko ne brine o građanima Trebinja, ljudima koji rade u opštini, u javnim ustanovama koje se finansiraju iz budžeta grada, korisnicima socijalne pomoći, prosto, zaista se pitam da li su građani Trebinja građani drugog reda”, kaže za ATV Željko Rikalo, radnik kulturnog centra Trebinje.

U Vladi i danas muk. O bankrotu niko ne želi pred kamerama. ATV nezvanično saznaje da Ministarstvo finansija za sada nema namjeru da pomogne gradonačelniku, jer na računima Bobar banke po njihovim saznanjima nije bilo novca za tekuću potrošnju. Više puta su ponovili i da je Vučurević sam birao banku u kojoj će čuvati pare. Prvi čovjek Trebinja tvrdi da nije imao izbora i da je u skladu sa zakonom raspisan tender gdje je Bobar banka ponudila najbolje uslove te da on kao gradonačelnik i komisija koja je bila zadužena za izbor najpovoljnije banke nije imala drugog izbora nego da uzme Bobar banku kao najpovoljnijeg.

Na računu Bobar banke zarobljena su dva i po miliona maraka namijenjena za tekuću potrošnju kaže gradonačelnik Trebinja, Slavko Vučurević. Toliko novca traži od Vlade Republike Srpske, a ako ne dobije odgovor i dalje je spreman da organizuje masovne proteste, jer mu tvrdi ne preostaje ništa drugo.

I dok se političari igraju gluvih telefona više od 450 zaposlenih strijepi za plate od kojih i tako jedva spajaju kraj s krajem. U još goroj situaciji su korisnici socijalne pomoći koje ovih dana rijetko ko i pominje.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!