Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da će srpska država ozdraviti i da je jedinstvo ključ trajanja srpskog naroda.

kolubarska bitka

Nikolić je na centralnoj proslavi 100 godina od Kolubarske bitke u Lazarevcu, kojoj prisustvuje i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekao da se srpska država nikada ne bi razboljela da je znala ko je mačem, ognjem i životom sačuvao i da je održala jedinstvo, javio je izvještač Srne.

To jedinstvo prije jednog vijeka, kaže Nikolić, rezultiralo je pobjedom koja je bila senzacija i za neprijatelje i za saveznike.

Obraćajući se desetinama hiljada građana, koji su došli da se poklone sjenima generala Živojina Mišića i njegovih junaka, Nikolić je rekao da "Srbe ne možeš da pobediš, ako ih ne podeliš".

"To je poruka naših predaka sa Kosova, sa Kolubare i Suvobora, sa Kajmakčelana i Soluna. Tada Srbi nisu slabili svoje jake ljude, jer se zna da slabljenjem jakih pojedinaca, slabiš svoju naciju pred neprijateljem", rekao je Nikolić.

On je istakao da se danas vode drugačije bitke, koje od Srbije traže drugu vrstu mudrosti i taktike.

"Pobedićemo poštujući porodični zavetni kovčeg, koji se prenosi sa oca na sina - da uvek i svuda u svakoj životnoj prilici damo sve od sebe, pokažemo svoje nasleđene vrline, svoju ljubav prema otadžbini, jer nemamo pravo da izneverimo svoje junačke pretke, da živimo tako da bi nas prepoznali kao svoje potomke", rekao je Nikolić.

Nakon Nikolićevog obraćanja izvedena je koračnica "Marš na Drinu", što je propraćeno aplauzima okupljenih građana i povicima "Živela Srbija!".

Liturgiji za upokojene ispred hrama Svetog Dimitrija, koju je služio NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, te ceremoniji proslave prisustovalo je više desetina hiljada građana.

U lazarevačkom parku izveden je i scensko-umjetnički program posvećen Kolubarskoj bici, čime je okončana državna ceremonija.