Stihovima pjesnika Jovana Dučića, u restoranu "Devetka" u Košutnjaku", u Beogradu, počelo je "Veče Trebinjaca", gdje se okupilo preko 200 naših sunarodnika, koji su kroz pjesmu, igru i druženje cijeli Košutnjak digli na noge.

vece trebinjaca u beogradu 2014 (

U višečasovnom druženju i bogatom umjetničkom programu mijenjali su se  glumac Miodrag Rakočević, mlada guslarka Bojana Peković, student Muzičke akademije Nikolina Kovačević, pjesnik Božidar Glogovac, glumica Ljiljana Jakšić.

Na jednom mjestu našli su se doktori, direktori, privatni preduzetnici, ugledni društveno-politički radnici, književnici, profesori, ili bolje reći samo "Trebinjci od glave do pete".

vece trebinjaca u beogradu 2014 (

U ime organizatora, Udruženja Trebinjaca "Jovan Dučić" u srpskoj prestonici, prisutnim se obratio Žarko Ratković, predsjednik pomenutog Udruženja, pozdravljajući posebno generala Radovana Grubača, ratnog komandanta Hercegovačkog korpusa koji je, kako je rekao Ratković, branio i odbranio srpsku Hercegovinu.

"Imamo mi čime da se ponosimo dragi Trebinjci u Beogradu. Tu je veliki broj kulturnih, privrednih, političkih i sportskih radnika koji su nam učinili mnogo lijepih trenutaka, a imamo i veliku plejadu bivših poslovnih ljudi što nam čini ponos. Svi mi moramo, polako, u sebi stvarati jedan trag Hercegovca, plemenitog, darovitog, otmenog i uljudnog, da bi takav trag ostavili i našim potomcima", kazao je Ratković, uz želju da srećno i veselo proslave predstojeće praznike.

vece trebinjaca u beogradu 2014 (

Trebinjci u Beogradu datiraju još od Luke Ćelovića Trebinjca, znamenitog Srbina iz Hercegovine, koji je u sadašnjem glavnom gradu Republike Srbije kupio imanje i gradio ugled Hercegovaca i Trebinjaca u Beogradu.

Hercegovci uživaju jedan izuzetan ugled u Beogradu, kaže Ratković, napominjući da oni, po svojim karakteristikama, nisu lobisti, ali jedan drugom pomažu onoliko koliko mogu.

"Veliki broj ugledne gospode Hercegovina je podarila Srbiji i Beogradu. Krenemo od Luke Ćelovića, Luke Vukalovića, Ćorovića, Moma Kapora, Radomira Šike Begenišića", podsjetio je Ratković.

Sa svih strana Beograda stigli su Trebinjci, a čule su se i pjesme Božidara M. Glogovca. Veče je pjesmom uz gusle uljepšala Bojana Peković, koja je otpjevala pjesmu o Milunki Savić i "Tamo daleko", a glumica Ljiljana Jakšić izvela je, u svom stilu, prigodan scenski program.

vece trebinjaca u beogradu 2014 (

Dok su salom odzvanjali Dučićevi "Jablanovi", iz kuhinje čuvenog restorana širio se miris hercegovačkog pršuta i sira, a sve je osvojio trebinjski prijesnac, koji je specijalno pravljen za ovu priliku. Beograd je večeras bio centar Trebinjaca, koji su se uz trebinjsko vino i rakiju družili do kasno u noć.

Sijelo su svojim prisustvom uveličali predstavnici hercegovačkih udruženja iz Vojvodine i Beograda, general Radovan Grubač, savjetnik u Ministarstvu pravde Srbije Uglješa Mrdić, narodni poslanik Narodne skupštine Republike Srpske Luka Petrović.

Udruženje Trebinjaca "Jovan Dučić" krenulo je sa radom početkom ove godine. U njihovoj organizaciji nedavno je održano pjesničko veče u čast Jovana Dučića, a glavni su krivci što je svjetlo dana ugledala Dučićeva knjiga "Aneksija BiH i srpsko pitanje". Udruženje ima blizu 500 članova, a prema njihovim procjenama u Beogradu živi oko 10.000 Trebinjaca.