Svečanim koncertom u pozorišnoj sali trebinjskog Doma kulture, u izvođenju najboljih učenika Muzičke škole "Trebinje", profesora i gostiju iz Banjaluke, Nikšića i Dubrovnika, ova ustanova je obilježila 60 godina uspješnog rada i postojanja.

koncert muzicke skole trebinje

Publika je uživala u izvođenju djela Majdanca, Felića, Šmitsa, Šuberta, Beria, Vebslera, Foresta, Anželija, Tarega, Bjelinskog, Đulijanija, Mancokija, Dvoržaka, Hačaturjana i Orfa, a čula se i dječija pjesma iz Švedske, napolitanska pjesma, narodna pjesma iz Jamajke, ruska narodna pjesma.

Od 1954. godine, kada je krenula sa radom, osnovnu Muzičku školu završilo je 1.200 učenika. Jedna je od najznačajnijih ustanova u našem gradu iznjedrivši veliki broj muzičkih kadrova, a direktorica Dušanka Babić kaže da je ponosna što je na čelu Muzičke škole.

"Muzička škola je uvijek išla uzlaznom putanjom. U zavisnosti od generacije do generacije, uvijek smo prisustvovali na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Kako se škola proširila, tako je i broj učenika bio sve veći i veći. Došao je novi mladi kadar koji je pun entuzijazma, jako su vrijedni i pokrenuli su takmičarski muzički duh", kazala je Babićeva za TrebinjeLive, dodajući da su učenici te ustanove u posljednjih deset godina osvojili 65 prvih i specijalnih nagrada, 40 drugih i 30 trećih nagrada.

Veliki doprinos Muzička škola je dala i u osnivanju orkestra Gradske muzike u Trebinju, 1963. godine. Iz tadašnjeg gudačkog i duvačkog odsjeka svoje umijeće sviranja stekli su članovi gradskog orkestra. Sada, nažalost, ne postoji duvački odsjek.

Koncert su uveličali svojim prisustvom, pored mnogobrojnih Trebinjki i Trebinjaca, profesori i učenici Muzičke škole „Dara Čokorilo“ iz Nikšića, Muzičke škole „Vlado Milošević“ iz Banjaluke i Umjetničke škole „Luka Sorkočević“ iz Dubrovnika.

koncert muzicka skola 60 godina postojanja i rada

"Saradnja sa Muzičkom školom u Dubrovniku do rata je bila izvanredna. Profesorski kadar, koji nam je bio potreban, dolazio je često iz Dubrovnika, jer su se rado odazivali na naše pozive. Zadnjih pet-šest godina ponovo smo uspostavili dobru saradnju, tako da su profesori iz Dubrovnika vodili nastavu do prošle godine, kada su naši učenici-studenti završili studije i preuzeli te odsjeke", napomenula je direktorica Muzičke škole "Trebinje, ističući odličnu saradnju i sa muzičkim školama sa prostora Republike Srpske i FBiH.

U školi ima šest smjerova i to: odsjek za harmoniku, klavir, gitaru, violinu, violončelo i flautu.

Ono na šta su posebno ponosni u "slavljeničkoj školi" je otvaranje Srednje muzičke škole 2009. godine, koja je do sada izvela dvije generacije maturanata. Odnedavno djeluje i Hor Srednje muzičke škole, koji je za kratko vrijeme postigao značajne uspjehe. Bio je jedini predstavnik srpskog naroda u Grčkoj, na ovogodišnjem festivalu „Hanioti“, gdje su se predstavili učesnici iz 39 zemalja.

Večerašnji koncert je završio izvođenjem Karmina burana „Ofortuna“ Ist., Hora Srednje muzičke škole „Trebinje“.

U čast jubileja učenici i profesori održali su dva koncerta, koja su bila uvod u obilježavanje jubileja i centralni koncert.

koncert muzicka skola 60 godina postojanja i rada