U Narodnoj biblioteci u Trebinju večeras su promovisane dvije knjige autora rodom iz Konjica, a koji sada žive i rade u Beogradu. To su Đuro Si. Kuljanin sa knjigom "Gospojinska crkva u Čelebićima" i Sreten Jakovljević sa knjigom "Od Boraka do Višegrada" (Ilija Sarić, Sokolaš i Ravnogorac).

sreten jakovljevic i djuro kuljanin predstavljanje knjiga trebinje

Đuro Si. Kuljanin kaže da je njegov prvi istorijski roman-hronika nastao sasvim slučajno, kada je prije 40 godina čuo priču o Marku Manigodi, i tada je, kako kaže, u sebi zakopitio da kad-tad nešto napiše o njemu.

"Manigodu sam odabrao kao čovjeka stradalnika svih nas Konjičana. Mi smo stradalnici. Ako zaboravimo Konjic zaboravilo smo M. Manigodu, a on je bio jedina, svijetla tačka 19. vijeka na području Konjica", kazao je Kuljanin, napominjući da se Manigoda drznuo da ode u Stambol i gdje nije kleknuo pred sultanom, već je stajao uspravno i tražio dozvolu da napravi crkvu u Čelebićima.

Kuljanin kaže da je dobio dozvolu i napravio crkvu-zadužbinu, zaduživši sve pravoslavne Srbe sa sjevera Hercegovine da mu se klanjaju, a petnaest godina nakon pravljenja crkve nabijen je na kolac.

Druga knjiga, autora Sretena Jakovljevića, psihološki je roman o životnom putu Ilije Sarića i stradanju nacionalnog bića srpskog naroda.

Autor u predgovoru kaže da nije ništa ni sakrio ni otkrio, jer sve što je napisano bilo je baš tako. Knjiga predstavlja priču običnog čovjeka, gdje se devedesetogodišnji starac vraća u davna vremena, kada su mu preci iz Crne Gore, prije 200 godina, doselili na Borke.

"Svoju priču, taj starac, završava u Višegradu kao prognanik, gdje je i preminuo prije nego što je knjiga izašla iz štampe", kazao je Jakovljević.

sreten jakovljevic i djuro kuljanin predstavljanje knjiga trebinje

U programu su učestvovali i pjesnik Novica Telebak i guslar Vladan Perović, dok je dijelove iz romana čitala Vesna Đurić.

Promociju knjiga, koje su do sada održane u Višegradu i Beogradu, organizovali su Narodna biblioteka Trebinje, Književna zajednica Jovan Dučić i Srpsko prosvjetno-kulturno društvo „Prosvjeta“, Gradski odbor Trebinje.