U holu Doma mladih u Trebinju otvorena je Kolektivna izložba fotografija, povodom Međunarodnog dana planina, u organizaciji Centra za održivi razvoj i ekologiju "CORIE" iz Trebinja.

izlozba povodom medjunarodnog dana planina

Na izložbi je predstavljeno 70 fotografija od 30 autora iz BiH, Srbije i Crne Gore.

Aleksandar Vukanović, predsjednik "CORIE", naglasio je da planine zauzimaju gotovo dvije trećine teritorije BiH, te da se sa pravom može reći da pripadamo velikoj porodici brdsko-planinskih zemalja u svijetu.

"Ne treba zaboraviti da jedna desetina čovječanstva živi u planinskim prostranstvima. Iz tog razloga potrebno je da prigodnim manifestacijama obilježimo Međunarodni dan planina", kazao je Vukanović, dodajući da je cilj obilježavanja informisati širu javnost o planinskim područjima, njihovim vrijednostima i problemima kojih je iz dana u dan sve više, kao što je nekontrolisana sječa šume, katastrofalni šumski požari, zagađenje izvorišta pitke vode i uništavanje biljnog i životinjskog svijeta.

On je dodao da su naše planine poznate po rudnom i šumskom bogatstvu, čistim izvorima vode, biljnom i životinjskom svijetu, čime se malo ko u svijetu može ponositi i porediti sa planinama u našoj državi.

"Mnoge od svjetskih planina lijepe su samo na posterima i u turističkim prospektima, jednostavno, to su planine koje nemaju duše kao naše, ne možeš se sagnuti i napiti bistre i čiste vode, čuti cvrkut ptica, uživati u raznobojnom cvijeću", ističe Vukanović.

Izložba je otvorena do 31. decembra.