Prije 53 godine, jedan od najvećih književnika Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu za književnost za roman „Na Drini ćuprija“.

ivo andric

Andrić je tako postao prvi Nobelovac sa prostora bivše Jugoslavije. Svečana dodjela održana je u Stokholmu, u dvorani Koncertne palate Švedske akademije, a ovo najveće svjetsko prizanje uručio mu je Anders Esterling.

Dio novčane nagrade koju je dobio Andrić je odlučio da pokloni za unapređenje bosansko-hercegovačkog bibliotekarstva.

“Želim da obavijestim Savjet za kulturu NR Bosne i Hercegovine da sam odlučio da Narodnoj Republici Bosni i Hercegovini poklonim 50 odsto iznosa primljenog na ime Nobelove nagrade. Moja je želja da se ova sredstva upotrijebe za unapređenje narodnih biblioteka na području Bosne i Hercegovine“, napisao je Andrić u pismu 17. maja 1962. godine.

Samu nagradu Andrić je okarakterisao kao pažnju koju svijet poklanja zemlji koja se bori za svoje mjesto u svijetu globalne kulture.

“Moja domovina je zaista mala zemlja među svjetovima, kako je rekao jedan naš pisac, i to je zemlja koja u brzim etapama, po cijenu velikih žrtava i izuzetnih napora, nastoji da na svim područjima, pa i na kulturnom, nadoknadi ono što joj je neobično burna i teška prošlost uskratila. Svojim priznanjem vi ste bacili snop svjetlosti na književnost te zemlje i tako privukli pažnju svijeta na njene kulturne napore i to upravo u vrijeme kada je naša književnost nizom novih imena i originalnih djela počela da prodire u svijet, u opravdanoj težnji da svjetskoj književnosti i ona da svoj odgovarajući prilog. Vaše priznanje jednom od književnika te zemlje znači nesumnjivo ohrabrenje tom prodiranju. Stoga nas ono obavezuje na zahvalnost, i ja sam srećan što vam u ovom trenutku i sa ovog mjesta, ne samo u svoje ime, nego i u ime književnosti kojoj pripadam, mogu tu zahvalnost jednostavno, ali iskreno da izrazim“, rekao je Andrić prilikom primanja nagrade.

Osim Andrića, Nobelovu nagradu dobio je i hemičar Vladimir Prelog za svoj rad na polju stereohemije organskih molekula. Nagradu je 1975. godine podijelio sa australijskim hemičarem Johnom Kornfortom.