Tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv četrnaest osoba zbog organizovanog kriminala i neovlašćenog prometa opojnim drogama, navodi se na sajtu Tužilaštva BiH.

izvjestaj tuzilastvu bih zbog zlocina nad privadnicima Vojske RS

Od njih četrnaest, optužnica je podignuta protiv deset lica sa područja opštine Bileća.

Optužnica je podignuta protiv sljedećih lica: Svetozara Perućice, zvanog “Sveto”, rođenog 22.5.1981. godine u Trebinju, nastanjenog u Bileći, ranije osuđivanog, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru, Neđeljka Kuljića, zvanog “Milko”, rođenog 01.2.1981. godine u Trebinju, nastanjenog u Bileći, ranije osuđivanog, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru, Marka Govedarice  zvanog ”Toto”, rođenog 26.12.1988. godine u Bileći, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru, Marka Dunđera zvanog “Žuja“ i "Andol“, rođenog 4.12.1986. godine u Bileći, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Davora Milićević zvanog „Šaki“, rođenog 3.9.1972. godine u Čapljini, gdje je i nastanjen, državljanina BiH i R. Hrvatske, Zorana Bandure, rođenog 17.8.1963. godine u Ljubuškom, gdje je i nastanjen, državljanina BiH i R. Hrvatske, Joze Rašića zvanog „Joja“, rođenog 5.3.1976. godine u Mostaru, nastanjenog u Ljubuškom, državljanina BiH i R. Hrvatske, Srećka Trifkovića, rođenog 7.9.1985. godine u Sarajevu, nastanjenog u opštini Pale, ranije osuđivanog, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru, Saše Kuljića zvanog “Sajo“, rođenog 1.5.1986. godine u Bileći, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH, Milenka Kuljića zvanog „Garo“, rođenog 3.5.1982. godine u Trebinju, nastanjenog u opštini Bileća, državljanina BiH,  Siniše Kuljića zvanog „Rokson“, rođen 31.1.1984. godine u Bileći, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru, Bojana Puhala zvanog „Beli“, rođenog 29.6.1993. godine u Trebinju, nastanjenog u opštini Bileća, državljanina BiH, Miloša Govedarice zvanog „Mićola“, rođenog 2.5.1987. godine u Bileći, gdje je i nastanjen, državljanina BiH i  Vuka Vujovića zvanog „Vule“, rođenog 18.6.1983. godine u Trebinju, nastanjenog u opštini Bileća, državljanina BiH.

Optuženi Svetozar Perućica i Kuljić Neđeljko terete se da su, u cilju pribavljanja imovinske koristi, organizovali i rukovodili grupom za organizovani kriminal koja je formirana radi neovlašćenog međunarodnog krijumčarenja, koja je zajedničkim djelovanjem pripadnika na području Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore i Republike Hrvatske vršila krijumčarenje veće količine opojne droge „marihuana-skank“, a u kojoj su optuženi imali jasno definisane uloge u izvršenju krivičnih djela.
U okviru istrage u ovom predmetu, u tri navrata je otkriveno i zaplijenjeno više od 110 kilograma opojne droge marihuana „skank“, čija vrijednost na ilegalnom narko-tržištu dostiže više stotina hiljada KM.

Zbog postojanja elemenata međunarodnog krijumčarenja, tužilaštvo je zajedno sa policijskim agencijama ostvarilo značajnu saradnju sa pravosudnim i policijskim agencijama R. Hrvatske.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. u vezi sa krivičnim djelom neovlašćeni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.