Stanje u svim oblastima rada Centra javne bezebjednosti /CJB/ Trebinje u 11 mjeseci ove godine najbolje je u više proteklih godina, potvrdio je Srni načelnik Centra Dragan Nosović, navodeći da je broj krivičnih djela manji za oko 18 odsto nego u istom periodu 2013. godine.

Dragan Nosović

Nosović je rekao da je broj svih krivičnih djela u znatnom padu, da su rasvijetljena sva prijavljena krivična djela protiv života i tijela, a da parametri iz oblasti kriminaliteta, u višegodišnjem periodu, ukazuju na stalnu tendenciju povećanja nivoa bezbjednosti.

"Broj narušavanja javnog reda i mira manji je za oko 20 odsto, a broj saobraćajnih nezgoda manji za oko šest odsto nego u istom periodu prošle godine", napominje Nosović.

Prema njegovim riječima, smanjen je broj vozača koji su prouzrokovali saobraćajnu nezgodu pod dejstvom alkohola za oko 27 odsto, a bez položenog vozačkog ispita za oko 47 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Nosović je naveo i da je smanjen broj isključenih vozača iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola za oko 20 odsto.

Prema njegovim riječima, smanjen je broj krivičnih djela protiv imovine, posebno krivičnih djela teška krađa, za oko 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Kada je riječ o prijavljenim krivičnim djelima protiv života i tijela, Nosović je istakao da je procenat njihove rasvijetljenosti stoodstotni i da je rasvijetljeno svih 51.

"Ukupna rasvijetljenost prijavljenih krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta je oko 87,37 odsto odsto", istakao je Nosović i napomenuo da evidentiranih krivičnih djela veće društvene opasnosti nije bilo.

Prema Nosovićevim riječima, pripadnici Centra su za 11 mjeseci imali odlične rezultate u rasvjetljavanju krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, kada je rasvijetljeno 11 takvih djela i dokumentovano 10 izvještaja.

Nosović je naveo da je nastavljen rad kada je riječ o ratnim zločinima, te da je od početka godine dokumentovano 18 krivičnih djela protiv 17 lica.

"Osim redovnih aktivnosti i realazacije aktivnosti predveđenih za decembar, u toku je i priprema planova za provođenje aktivnosti u narednoj godini sa određenim prioritetima u radu", dodao je Nosović.