Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je danas da zbog novca koji je "blokiran" u Bobar banci, od skoro pet miliona KM, lokalna zajednica neće moći da funkcioniše. slavko vucurevic

Vučurević je na današnjoj konferenciji za novinare zatražio od Vlade Republike Srpske, republičke Agencije za bankarstrvo i prinudne uprave Bobar banke da nađu rješenje za vraćanje tog novca gradskoj upravi.

On je zapitao na koji način će grad Trebinje funkcionisati bez skoro pet miliona KM, kao i da li odgovor ove lokalne zajednice treba da bude da ne plaća poreze i doprinose i ne izvršava obaveze prema državi.

Prema njegovim riječima, od 4. decembra u Bobar banci je "blokirano" 4.878.627 KM gradskog novca, a riječ je o četvrtini budžeta za 2015. godinu.

Vučurević je rekao da su ova sredstva bila namijenjena za isplatu tekućih obaveza, te da korisnici gradskog budžeta, ukoliko se ne nađe adekvatno rješenje za vraćanje ovog novca, u narednom periodu neće dobijati svoja primanja.

"Prema Zakonu o javnim nabavkama, raspisali smo tender za odabir banke za poslovanje za 2015, Bobar banka je ponudila najbolje uslove i obavezala nas da 2015. godinu sa njima moramo finansijski poslovati", pojasnio je Vučurević.

On je istakao da su klijenti trebali biti ranije upozoreni na moguća dešavanja i poslovanje te banke.

"Grad Trebinje ima rezervne račune i uputili smo svim obveznicima da uplaćuju svoje obaveze na račun gradske uprave koji je otvoren kod NLB Razvojne banke Trebinje", dodao je Vučurević.