Potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović rekao je da će ova politička partija tražiti da ministar energetike u budućoj Vladi Republike Srpske bude čovjek sa područja Hercegovine, odnosno iz Trebinja, s obzirom da je sjedište "Elektroprivrede" u ovom gradu.

ndp narodni demokratski pokret gradski odbor trebinje

Krsmanović kaže da je nedopustivo da to mjesto pripadne nekom drugom, i da nije bitno kojoj političkoj partiji pripada, već da onaj ko obavlja tu funkciju zna da radi svoj posao.

"U izbornoj kampanji sve političke partije govorile su da je razvojna šansa energetski sektor i nama je cilj da to ministarstvo vodi neko ko je kompetentan i ko ima karakter, a ne neko ko ne smije ni sijalicu da zavrne", rekao je Krsmanović i ponovio da ja najlogičnije da to bude neko iz Trebinja.

Kao jednog od ljudi koji bi zadovoljavao sve te kriterijume, Krsmanović vidi Luku Petrovića, dugogodišnjeg radnika Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Krsmanović smatra da Petrović, sa referencom koju ima, može dobro da obavlja tu funkciju, te da ima politički i stručni kapacitet, kao i znanje iz energetike.

Osvrćući se na formiranje vlasti na nivou BiH, Krsmanović je istakao da je izvjesno da će ona pripasti strankama okupljenim u Savez za promjene, zajedno sa Demokratskim frontom, SDA i HDZ-om BiH.

"Već se vode pregovori da se ta procedura ubrza i da do kraja januara dobijemo novi Savjet ministara", rekao je Krsmanović.

Krsmanović nije isključio mogućnost da bude direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/, navodeći da, ukoliko tako bude, neće imati kopromisa u borbi protiv kriminala i korupcije i da neće biti pošteđen niko u bilo kojoj političkoj partiji.

Na pitanje novinara da li će mu za kandidovanje na tu funkciju problem predstavljati krivične prijave koje su protiv njega podnesene u proteklom periodu, Krsmanović je istakao da tu ne vidi "kočnicu", jer nema dokaza da je nešto pogrešno i mimo zakona uradio, te da protiv njega nema nijedne presude.

Krsmanović je poručio i da se mora istražiti situacija u vezi sa Bobar bankom, navodeći da je više od 160 miliona KM depozita blokirano u toj banci.

On je naveo da "Elektroprivreda Republike Srpske" u Bobar banci ima oročenih 10 miliona KM, Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ imaju dva miliona KM depozita koji su blokirani, kao i Hidroelektrane na Drini i Termoelektrana Gacko.

"Garantujem da će ova banka za 30 dana biti u likvidaciji", kaže Krsmanović.

Predsjednik Regionalnog odbora NDP-a Sloboda Šaraba rekao je da će NDP od Narodne skupštine i Vlade Srpske tražiti odgovor da li je Hidroelektrana Dabar bila "običan predizborni projekat ili će se nastaviti razvijati u narednom periodu".

Šaraba je istakao da će poslanici ove partije tražiti i da se izjednači cijena električne energije za preduzetnike sa cijenom koju imaju domaćinstva.