Kada je u decembru 2010. godine, predstavu „Čekajući Marčela“, autora Stefano Ričija i Đani Fortea, a u režiji Željka Miloševića, kao koprodukcijski projekat Kulturne scene "Male stvari" Trebinje i Teatra "FEDRA" Bugojno, obasjalo svjetlo premijere, naravno, postojala je želja da se predstava što više igra.

predstava cekajuci marcela u ceskoj

No, niko tada nije ni slutio da će se predstava „Čekajući Marčela“ igrati, evo, već četiri godine i približiti cifri od 50 izvedbi, a sudeći prema potražnji i značajno premašiti taj broj igranja.

Igrana je više puta u Bugojnu i Trebinju, ali i u drugim mjestima BiH, kao i u više gradova u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji. Igrana je i na nekoliko prestižnih festivala u takmičarskom i pratećem programu, u čast nagrađenih na festivalima u Hrvatskoj i Sloveniji, a dobijala je i nagrade.

Predstava „Čekajući Marčela“ nastavlja svoj uspješan životni put već u decembru izvođenjima u Nikšiću i Herceg-Novom, kao i novim ugovorenim gostovanjima tokom proljeća, te pozivima za učešće na ljetnjim festivalima 2015. godine.

Nedavno, tačnije od 27.11. do 1.12.2014. godine „Marčelo“ je gostovao u Pragu, u Češkoj, u organizaciji udruženja „Lastavica“ iz tog grada. Predstava je izvedena pred prepunim gledalištem „Pozorišne scene – Jazz Club Reduta“ u samom centru Praga. Dan prije predstave, za ekipu iz Trebinja i Bugojna u prostorijama ambasade BiH u Pragu, upriličen je prijem, a u ime Ambasade domaćin je bila ambasador Bosne i Hercegovine u Češkoj Danka Savić.

U toku boravka u Pragu domaćini iz "Lastavice" upriličili su i promociju zbirke drama za djecu „Nježni snovi“, autora Željka Miloševića, kao i promocije romana „Crveni makovi“ Nedžada Milanovića i knjige drama Vahida Duraković.