Javno preduzeće "Putevi Republike Srpske" spremno je za predstojeće zimsko održavanje putne mreže u Srpskoj.

snijeg republika srpska

Putna mreža magistralnih i regionalnih puteva duga je 4.128 kilometara, a za zimsku sezonu 2014/2015 spremno je 48 punktova zimske službe, 25.298 tona industrijske soli za posipanje puteva i 59.071 tona abrazivnog materijala.

"Dužnost preduzeća za održavanje puteva je da na punktovima zimske službe uspostave optimalnu organizaciju - materijale, mehanizaciju i transportna sredstva, mašiniste, vozače, radnike, te da tokom 24 časa organizuju rad i dežurstvo mehanizacije i radnika", rečeno je Srni u preduzeću "Putevi Republike Srpske".

Za prohodnost putne mreže magistralnih i regionalnih puteva Republike Srpske u zimskoj sezoni 2014/2015. godina biće angažovano 146 vozila, odnosno kamiona sa utovarnim i vučnim posipačem, te 107 grejdera, ultova, buldožera, utovarivača.

Iz "Puteva" navode i da je, s ciljem što efikasnijeg djelovanja zimske službe i stvaranja što povoljnijih uslova za odvijanje saobraćaja u zimskom periodu, putna mreža magistralnih i regionalnih puteva u Republici Srpskoj podijeljena na 12 oblasti, koje prema ugovorima održavaju specijalizovana preduzeća za održavanje puteva.

Prema Pravilniku o održavanju javnih puteva i objekata, zimski period održavanja puteva obuhvata period od 15. novembra tekuće godine do 15. marta naredne godine, s tim da, zavisno od vremenskih prilika i meteorološke prognoze, taj period zimskog održavanja može početi prije, odnosno, završiti kasnije.

Putevi su za zimsko održavanje podijeljeni po prioritetima, koji se određuju prema slijedećim kriterijumima: prosječan godišnji dnevni saobraćaj, rang puta prema postojećoj klasifikaciji, poseban značaj puta u regionu, te zahtjevani nivo standarda zimskog održavanja.

Pravilnik o održavanju javnih puteva i objekata predvidio je da se na osnovu značaja i intenziteta saobraćaja na putu obezbjeđuju prioriteti za obezbjeđenje prohodnosti puteva, i to na način da na putevima prvog prioriteta ne smije biti prekida saobraćaja, a na putevima drugog prioriteta može doći do prekida saobraćaja samo u vrijeme uklanjanja smetnji, ali ne duže od šest časova u toku 24 časa.

Na putevima trećeg prioriteta prohodnost se uspostavlja nakon prestanka padavina, a najkasnije u roku od 72 časa, a na ostalim putevima prohodnost saobraćaja se obezbjeđuje zavisno od potreba i raspoloživih kapaciteta.

Sa početkom zimske sezone, od 15. novembra, za sva vozila obavezno je posjedovanje zimske opreme, a preduzeće "Putevi Republike Srpske" ponovo je apelovalo na vozače da vožnju prilagode uslovima na putevima i da obavezno obezbijede i koriste zimsku opremu na vozilima.