Rusija vjeruje u sebe, u to da mnogo može i da će sve ostvariti, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin, ističući da Rusija nije dozvolila sebi da ide putem raspada po jugoslovenskom scenariju.

vladimir putin

"Sa zadovoljstvom bi nas pustili po jugoslovenskom scenariju raspada i podjele sa svim tragičnim posljedicama koje bi po narode Rusije to imalo. Nije se desilo. Nismo dozvolili", rekao je Putin, dodajući da Rusija to nije dozvolila u svoje vrijeme ni Hitleru.

Zahvaljujći Rusima na podršci i solidarnosti u trenucima kada se rješava budućnost, Putin je rekao da je razgovor sa Rusijom sa pozicija sile besmislen.

Obraćajući se pred Federalnom skupštinom Rusije Putin je rekao da politika obuzdavanja Rusije nije smišljena juče, već da se uvijek sprovodi svaki put kada neko smatra da je Rusija postala suviše samostalna, prenio je TASS.

Putin je ponovio da sankcije štete svima, pa i onima koji ih uvode, kao i da Moskva ne namjerava da ruši odnose sa Evropom i Amerikom.

Nazivajući objedinjenje Krima i Sevastopolja sa Rusijom istorijskim, Putin je rekao da za Rusiju Krim ima ogroman civilizacijski i sakralni značaj i da su se  tako Rusi prema tome odnosili i odnosiće se uvijek.

Prema Putinovim riječima, svaki narod ima neotuđivao pravo na sopstveni put razvoja i Rusija će se uvijek prema tome postaviti sa uvažavanjem.

To se, kako je istakao, odnosi i na Ukrajinu, ali je nazvao licemerjem da se razgovorima o ljudskim pravima prikriva prevrat u Ukrajini.

Ne treba "političariti", već pružiti pomoć Ukrajini u reformama, rekao je Putin i dodao da njegove zapadne kolege "ne žure to da učine".

Pritom je naveo da je Rusija kreditirala privredu Ukrajine za 32,5-33,5 milijardi dolara u poslednje vrijeme.

Ovo je 11. Putinovo obraćanje, a u Kremlju se okupilo više od hiljadu zvanica - poslanici gornjeg i donjeg doma, članovi vlade, rukovodioci Ustavnog i Vrhovnog suda, gubernatori, predsjednici skupština subjekata Federacije, predstavnici tradicionalnih konfesija, čelnici vodećih medija i društveni i javni radnici.