Javno preduzeće "Autoputevi Republike Srpske" i kineska građevinska kompanija "Sinohidro korporejšn" potpisali su Preliminarni sporazum o projektovanju i izgradnji autoputa Banjaluka - Mliništa, dionice Glamočani - Put AVNOJ-a, u dužini od 62 kilometra i vrijednosti 600 miliona evra.

autoput

Dokument su danas u Banjaluci potpisali generalni direktor "Autoputeva Srpske" Dušan Topić i zamjenik direktora kineske građevinske kompanije "Sinohidro korporejšn" za Evroaziju Jang Fan, a potpisivanju su prisustvovali premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović.

Topić je rekao da je ukupna dužina saobraćajnice 93 kilometra, a da su kineski partneri zainteresovani za prvu dionicu - na pravcu od Glamočana do Puta AVNOJ-a.

"Predviđeno je da trasa autoputa vodi od čvora `Glamočani`, zatim platoom Manjače, te dalje zapadno od Mrkonjić Grada do mjesta Baraći i, potom, ka granici sa Federacijom BiH /FBiH/. Ova trasa ucrtana je i u Prostorni plan Republike Srpske", rekao je novinarima Topić nakon potpisivanja Preliminarnog sporazuma.

On je naveo da su za realizaciju izgradnje autoputa zainteresovane FBiH i Hrvatska, jer bi autoput Glamočani - Mliništa u doglednoj budućnosti trebalo da vodi kroz Livanjski kanton, sve do Splita u Hrvatskoj, čime bi bila stvorena najkraća i najbrža drumska veza srednje Dalmacije i centralne Evrope.

Topić je naglasio da Kina ima obezbijeđena finansijska sredstva, odnosno posebne povoljne kreditne aranžmane za finansiranje infrastrukturnih projekata za zemlje jugoistočne Evrope.

"Na osnovu preliminarnog sporazuma, kineski partneri bi u narednih šest mjeseci trebalo da završe izradu studijske i projektne dokumentacije, neophodne za početak završnih pregovora o kreditnom aranžmanu", dodao je Topić.

Fan je rekao da je "Sinohidro korporejšn" jedna od vodećih svjetskih kompanija u realizciji infrastrukturnih i energetskih projekata.

"Potpisivanje Preliminarnog sporazuma je dobar početak uspješne saradnje sa institucijama Republike Srpske. Želimo da doprinesemo društvenom i ekonomskom razvoju Srpske", istakao je Fan.