Ferrari je objavio prve fotografije i tehničke detalje modela FXX K. Automobil je baziran na standardnom LaFerrariju, a namijenjen je vožnji po trkačkoj stazi.

la ferrari

Iako je u razvojnoj fazi i tokom testiranja bio poznat pod oznakom LaFerrari XX, ime novog modela skraćeno je na FXX K, pri čemu slovo "K" označava KERS sistem za regeneraciju kinetičke energije.

Ferrari FXX K jeste projektovan za stazu, ali italijanski proizvođač tvrdi da automobil neće biti korišćen na trkama.

Umjesto toga, ovaj ekskluzivni Ferrari biće ponuđen odabranim klijentima koji će proći kroz specijalni program obuke u naredne dvije godine, kako bi mogli da u potpunosti ovladaju automobilom, maksimalno iskoriste njegove performanse i da na pravi način uživaju u vožnji.

U skladu sa svojom namjenom, Ferrari FXX K ima i promjenjenu aerodinamiku. Zahvaljujući novom prednjem spojleru, automobil je za 30 mm niži od standardnog modela.

Najveće izmjene dogodile su se na zadnjem dijelu, gdje su zamijenjeni difuzor, izduvne cijevi i svjetla, a automobil je dobio nove vertikalne aerodinamičke elemente na zadnjim krilima.

Ferrari kaže da su sve ove izmjene doprinijele da FXX K ima za 50% bolje prijanjanje (downforce) od LaFerrarija, a unapređenja su upotpunjena specijalnim trkačkim gumama firme Pirelli.

Od LaFerrarija je preuzet i hibridni pogon, tako da FXX K snagu dobija od V12 motora radne zapremine 6.262 ccm i elektromotora.

Benzinac proizvodi 860 ks (633 kW), što je za 60 ks više nego u LaFerrariju, dok je snaga električnog motora povećana za 27 ks i iznosi 190 ks (140 kW).

U konačnom zbiru, vozaču Ferrarija FXX K na raspolaganju je 1.050 ks (772 kW) i 900 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Ferrari FXX K počeće da se proizvodi 2015. godine u ograničenoj seriji, a broj primeraka i cijena automobila za sada nisu saopšteni.