U Trebinju su od 24. do 27. novembra, po prvi put, održani "Dani ruskog filma", koje su organizovali Društvo prijatelja Rusije Trebinje i Javna ustanova "Kulturni centar", te su tom prilikom prikazana četiri filma ruske produkcije.

dani ruskog filma u trebinju

Nakon što su se slegli utisci, Trebinjci kažu da su filmovi bili po njihovom ukusu i mjeri, te manifestaciji i organizatorima poželjeli lijepu budućnost. Po komentarima naših sugrađana jasno je da su ruski filmovi i te kako kvalitetna filmska ostvarenja i da su lijepo primljeni u gradu na Trebišnjici.

Vladimir Vukanović, predsjednik Društva prijatelja Rusije Trebinje, kaže da je, po njegovom skromnom mišljenju, publika uživala u remek-djelima ruske kinematografije, te da je ideja da se organizuje ova manifestacija postojala duže vrijeme, ali da su se tek sada stvorili uslovi da se ona i realizuje.

"Izuzetna mi je čast da su 'Dani ruskog filma' bili dobro posjećeni. Na moju radost, a nadam se i na radost svih ljubitelja filmske umjetnosti, pored svih holivudskih ostvarenja, Trebinjci su konačno imali priliku da pogledaju i djela ruske kinematografije", kazao je Vukanović, dodajući da se nada da će manifestacija postati tradicionalna, kao i da se u okviru Društva organizuju i dodatna kulturna dešavanja koja će biti važna za produbljenje kulturnog odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske.

Trebinjci ne kriju oduševljenje što su imali priliku da uživaju u ruskim filmova.

"Pravo osvježenje i lijepo iznenađenje je što je poslije dugo vremena u Trebinju bilo fino vidjeti punu kino dvoranu. Gledao sam sve filmove i ne mogu da kažem koji je od kojeg bolji. Film 'Admiral' je posebno oslikao period ruske istorije od 1915. do 1920. godine na način koji je nama malo poznat", kazao je Žarko Kučinar, dodajući da za razliku od američkih i turskih sapunica, ruski filmovi predstavljaju nešto posebno, kao što predstavlja i ruska književnost.

On dodaje da se iz prikazanih filmova dosta toga može i naučiti, napominjući da kod nas postoji ubjeđenje da filmovi sa istoka nisu ništa posebno, ali da se taj stereotip srušio "Danima ruskog filma" u Trebinju.

Slično mišljenje ima i Zdenko Petrović, koji kaže da je izbor filmova odličan, uz nadu da će "Dani ruskog filma" u budućnosti prerasti u jednu tradicionalnu manifestaciju.

Anastasija Pajić kaže da je crtani dugometražni film „Ilija Muromec i Slavuj Razbojnik“ poučan za svu djecu, kao i da joj se mnogo svidio.

"Prvi put sam gledala crtani film na ruskom jeziku. I super je", kazala je Anastasija.

Posebnu zahvalnost Društvo prijatelja Rusije duguje vladici zahumsko-hercegovačkom i primorskom Grigoriju, Ambasadi Ruske Federacije u BiH koja je ustupila svoju kinoteku, Kulturnom centru koji je ustupio kino dvoranu, Vladu Ljevaru iz Banjaluke koji se ustupio projektor i Baji Odaviću na tehničkoj podršci, bez čije pomoći ne bi uspjeli da organizuju pomenutu manifestaciju.