Tokom devet mjeseci ove godine u Republici Srpskoj ukradeno je 117 automobila, a među njima su i neki čija je vrijednost više desetina hiljada maraka.

Kradja Auta

Najskuplji automobil koji je ukraden ove godine je BMW X6, a prema izjavi vlasnika, njegova vrijednost je oko 94.000 maraka. Kada su u pitanju skupocjena vozila, osim pomenutog vozila, lopovi su odvezli i luksuzni terenac “porše kajen”, koji vrijedi oko 65.000 maraka.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS rekli su da je najviše ukradenih automobila na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti Banjaluka i to 59 vozila. Razlog je što ovaj centar pokriva najveće područje, gdje je nastanjen najveći broj stanovnika.

“Poslije toga slijedi CJB Doboj, gdje su lopovi otuđili 20 vozila, zatim CJB Bijeljina sa 14 prijavljenih krađa, potom CJB Istočno Sarajevo sa 12 i CJB Prijedor sa osam. Najmanje ukradenih automobila je na području CJB Trebinje, gdje su za devet mjeseci ukradena četiri automobila” – pojasnili su u MUP-u RS.

Prema njihovim riječima, od 2004. godine na području koje pokriva MUP RS primjetan je stalan pad ukradenih vozila.

“Najčešće se kradu automobili njemačkih proizvođača i to “Folksvagena”, “Audija” i BMW-a, ali pored navedenih u posljednje vrijeme sve više se kradu i automobili francuskog proizvođača “Renoa” – istakli su u policiji.

U policiji su rekli da savjetuju građanima da svoje automobile zaštite ugradnjom zaštitnih sistema kao što su “zeder” i “kobra”.

“Građani koji si ne mogu priuštiti ugradnju navedenih sistema, najbolje je da na svoja vozila na vidljiva mjesta nalijepe stikere, na kojima stoji da pomenuto vozilo posjeduje zaštitu ili da ga ostavljaju na osvijetljenim mjestima i da ih obavezno zaključavaju” – rekli su u policiji.