U Trebinju večeras počinje kulturna manifestacija "Dani ruskog filma", koja će trajati do 27. novembra. Na njoj će biti prikazana četiri ostvarenja ruske produkcije, a organizatori su Društvo prijatelja Rusije iz našeg grada i Javna ustanova "Kulturni centar" Trebinje.

drustvo prijatelja rusije

Prema riječima Vladimira Vukanovića, predsjednika Društva prijatelja Rusije, ova manifestacija je realizovana u saradnji sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH, koja je dala na korišćenje njihovu kinoteku, ali i zbog prioriteta trebinjskog Društva da se organizuje revija ruskog filma.

"Iz Ambasade su poslali spisak filmova, a mi smo izabrali one koji se, po nama lično, smatraju remek djelima ruske kinematografije. Oni imaju istorijsku i duhovnu težinu. Tu je i jedan animirani film koji je interesantan i nalazi se na granici filma za djecu i odrasle", kazao je Vukanović.

On dodaje da će svi filmovi biti prikazani u kino dvorani Kulturnog centra Trebinje, a ulaz je slobodan.

Veoma značajno je istaći da se ovakva manifestacija u Trebinju i Hercegovini održava po prvi put, a organizatori se nadaju da će u budućnosti postati tradicionalna.

Svečano otvaranje "Dana ruskog filma" je večeras u 18.30 časova.  Na repertoaru prve večeri biće  projekcija filma „Državni savjetnik“. Početak je u 19.00 sati.

Sutra, drugog dana manifestacije, u 19.00 časova biće prikazan film „Admiral“, a u srijedu u isto vrijeme film „Pop“. Posljednjeg dana programa, 27. novembra, u 18.00 časova ljubitelji filmske umjetnosti moći će da pogledaju ostvarenje „Ilija Muromec i Slavuj Razbojnik“.

Kurs ruskog jezika i astronomska sekcija

U okviru Društva prijatelja Rusije preko godinu dana održava se kurs ruskog jezika, koji ima tridesetak polaznika. Prema riječima Vukanovića, Društvo se nada da će broj polaznika biti i veći, jer je znanje ruskog jezika preduslov da se upoznaju ruska kultura i duhovnost.

"Plan je da se kurs ruskog jezika proširi i da se pokuša ostvariti saradnja sa ostalim društvima sa akcentom na Rusiju, koja  djeluju u okruženju", kazao je Vukanović.

Ovo Društvo je jedino u Republici Srpskoj i BiH pri kojem djeluje Astronomska sekcija, Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/, koju vodi Miro Ilić.

Vukanović napominje da su Društvu dodijeljena dva teleskopa, koja koristi astronomska sekcija. Jedan je poklonila Ambasada Ruske Federacije u BiH, a drugi je, preko Crkvene opštine Trebinje, poklonilo  Srpsko dobročinstvo "Jovan Dučić" iz Kanade.

U organizaciji Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda u Trebinju su nastupali i ruski kamerni horovi sa više od stotinu izvođača, a organizovane su i druge manifestacije kojima se potvrđuje dobra saradnja Rusije i Republike Srpske, napominje Vukanović.

"Konferenciju 'Rusija na Balkanu' organizovali smo u saradnji za Eparhijom ZHiP i Društvom prijatelja Rusije 'Most' iz Banjaluke", zaključio je Vukanović.