Radnicima u Industriji alata u Trebinju /IAT/ biće u narednom periodu povezan radni staž da bi svi mogli ostvariti pravo na penziju, rekao je danas predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada.

industrija alata radnici sindikat uprava

Belenzada, koji je u Trebinju prisustvovao obilježavanju Aranđelovdana, krsne slave IAT-a, rekao je novinarima da ne zna tačan broj radnika i koliko bi za tu namjenu trebalo izdvojiti novca, ali da je dobio uvjeravanje od Vlade Republike Srpske i većinskog vlasnika da bi ovaj proces trebalo da bude uskoro završen.

"IAT je brend u Srpskoj, jedna od rijetkih fabrika koja svojim proizvodima može da konkuriše u svijetu", rekao je Belenzada, napominjući da IAT 90 odsto robe izvozi u zapadnu Evropu i Ameriku.

Govoreći o trenutnom položaju radnika u IAT, Belenzada je rekao da je poboljšan u odnosu na prethodne godine, ali da još nisu zadovoljni.

On je podsjetio da je trebinjska Industrija alata u vrijeme privatizacije imala oko 1.800 radnika, a 1999. godine skoro 2.000 zaposlenih, a da ih sada u metalskom dijelu radi oko 630.

Prema riječima člana Izvršnog odbora Sindikata metalskih radnika Branislava Špurana, da bi radnicima bilo bolje mora im biti povezan radni staž i omogućeno još više posla.

On je napomenuo da se u posljednje dvije godine staž radnicima uplaćuje redovno, ali da su problem zaostale obaveze od 2000. godine do privatizacije.

Špuran je istakao da su radnici koji su već dokazani u svom poslu spremni još više da rade i da žele dobro ovoj fabrici, napominjući da su zadovoljni redovnošću isplate plata, ali ne i njihovom visinom.

Prema njegovim riječima, prosječna plata je ispod 400 KM.