Školski odbor osnovne škole "Petar Drugi Petrović Njegoš" u Bileći mimo zakona, propisane procedure i saglasnosti ministra prosvjete i kulture RS Gorana Mutabdžije za novog-starog direktora ove ustanove imenovao je Milana Ilića.

osnovna skola petar petrovic njegos bileca

Resorni ministar je školskom odboru dao saglasnost da za direktora imenuje Ilićevu protivkandidatkinju Ljudmilu Milošević, ali članovi školskog odbora su jednostavno prešli preko saglasnosti ministra i za direktora ponovo imenovali Milana Ilića.

Prema tvrdnjama odlično upućenog izvora Pressa iz ove škole, članovi odbora su prekršili zakon i propisanu proceduru zato što je vječiti direktor Milan Ilić, koji je već dva mandata u fotelji direktora, podršku pojedinih članova ŠO obezbijedio zapošljavanjem članova njihovih porodica.

Zaposlio rodbinu članova ŠO

- On je u školi zaposlio suprugu jednog člana i kćerku drugog člana školskog odbora. Ti ljudi su otvoreno govorili da zbog toga imaju obavezu i da moraju da podrže Ilića bez obzira na to što je ministar dao saglasnost na imenovanje njegove protivkandidatkinje - tvrdi naš sagovornik.

On ističe da je posebno interesantno to što je najglasniji član odbora i onaj koji je najviše insistirao na tome da se Ilić imenuje za direktora mimo saglasnosti resornog ministra bio Momčilo Tupanjac, šef Inspektorata RS za Hercegovinu.

- Tupanjčeva žena je nedavno počela da radi u RiTE „Gacko", a postoje ozbiljne indicije da je on svoju poziciju u Inspektoratu RS iskoristio da zaposli suprugu, odnosno da je direktor RiTE „Gacko" praktično bio ucijenjen i primoran da je zaposli. Pored toga, pitanje je i da li Tupanjac s obzirom na funkciju koju obavlja može da bude član školskog odbora, jer je u njegovoj nadležnosti i rad prosvjetne inspekcije koja bi danas-sutra trebalo da ide u kontrolu u OŠ "Petar Drugi Petrović Njegoš" - tvrdi naš sagovornik.
Ljudmila Milošević kaže da školski odbor, ne samo da je ignorisao stav ministra prosvjete i kulture, već je dokument u kojem se daje saglasnost za njeno imenovanje, proglasio nevalidnim i potpuno ignorisao.

- U dopisu se precizno navodi da ministar daje saglasnost odboru da me imenuje za direktora, ali članovi ŠO su taj dopis protumačili na nekakav svoj način, ocijenjujući da dopis nije validan, pošto oni nisu uopšte predložili, odnosno nisu tražili saglasnost za moje imenovanje - objašnjava Miloševićeva.

Najavili žalbe

Ona dodaje da se još nije žalila na odluku školskog odbora, ali ističe da će to sigurno učiniti u skladu sa propisanim procedurama.
- Pošto ispunjavam sve uslove za direktora i pošto je ministar dao neophodnu saglasnost da budem imenovana na tu funkciju, a školski odbor se o sve to oglušio, normalno je da ću se žaliti, jer smatram da sam oštećena, odnosno da je prekršen zakon - kaže Miloševićeva.

S druge strane, Milan Ilić kaže da je sve urađeno po zakonu i da je spreman da brani pravdu do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

- Od sedam članova školskog odbora, njih pet je ocenilo da sam najbolji kandidat za direktora, dok su dva člana podržala Ljudmilu Milošević. U skladu s tim, ŠO je 13. oktobra od resornog ministra tražio saglasnost da me imenuje za direktora, a iz ministarstva je poslije dvadesetak dana stigao papir u kojem se navodi da daje saglasnost da se za direktora imenuje Ljudmila Milošević koju je, kako se navodi u tom dokumentu iz ministarstva, za tu poziciju predložio školski odbor. To nije tačno, jer ŠO nije nju predložio za direktora, već mene. Pošto je odluka školskog odbora konačna kada je reč o imenovanju direktora škole, spreman sam da i pred međunarodnim sudovima branim tu odluku - kaže Ilić.

Mutabdžija: Školski odbor prekršio zakon!

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija kaže da još nema povratnu informaciju iz OŠ "Petar Drugi Petrović Njegoš" o imenovanju direktora, ali ističe da školski odbor nema pravo da imenuje drugog kandidata osim onoga za koga je ministarstvo dalo saglasnost.

- Ako je to urađeno, onda je školski odbor prekršio zakon i tu nema nikakve dileme. Mi smo dali saglasnost za Ljudmilu Milošević i ako se školski odbor o to oglušio i imenovao nekog drugog kandidata, onda je prekršen zakon - kaže Mutabdžija.