U velikoj sali gradske skupštine grada Trebinje, povodom Dana oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu, organizovano je veče "Patriotske poezije - Pesme bola i ponosa", posvećene herojima za slobodu i Gavrilu Principu.

knjizevno vece

Uvodnu besjedu govorio je Vujadin Vuković, predsjednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, potomaka i poštovalaca (ratnih veterana) Trebinje, koje je jedno i od organizatora ove večeri i akademik profesor dr Marko Vuković, član ANURS, koji je govorio o uzrocima izbijanja Prvog svjetskog rata.

Učenice trebinjske Gimnazije "Jovan Dučić" Nikolina Govedarica i Tijana Babić, pročitale su dio rada akademika prof. dr Zorana Lakića, člana CANU o Gavrilu Principu i Mladoj Bosni, koji večeras nije došao zbog bolesti.

Nakon toga, savremeni srpski pjesnici iz Crne Gore i Hercegovine čitali su svoje stihove. Iz Crne Gore bilu su Milan Rajović, Perivoje Popović, Božo Vučić i Višnja Kosović, dok su iz Hercegovine svoje stihove kazivali Sreten Vidaković, Dragutin Papović, Miladinka Musić, Olgica Cice, Novica Telebak, Rajko Tanasijević, Božidar Vučurević i Radoslav Milošević.

Stihove Save Gudelj i Radovana Karadžića govorile su učenice Gimnazije.

Organizatori večerašnje večeri su: Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, potomaka i poštovalaca (ratnih veterana) Trebinje, Društvo srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine i grad Trebinje.