Na području istočne Hercegovine sve je veća zainteresovanost za uzgoj ljekovitog bilja - smilja i lavande, rekla je danas u Trebinju rukovodilac radionice pod nazivom "Plantažiranje ljekovitog bilja" Slobodanka Popović.

lavanda

Popovićeva, koja je i inženjer agronomije, naglasila je da je smilje posebno interesantno kupcima, te dodala da ga je sve manje na terenu zbog čega je potrebno obezbijediti plantažni uzgoj.

Ona je dodala da u LJubinju već ima desetak hektara zasađenih smiljem, u preduzeću "LJ-bilje" i kod individualnih proizvođača, ali da je proizvodnja ljekovitog bilja počela i u Trebinju.

"Najviše uzgajivača smilja i drugog ljekovitog bilja ima na Zupcima, LJubomiru i u Popovom polju, gdje su ljudi posadili po nekoliko dunuma, tako da je do sada zasađeno sigurno do šest hektara ovog bilja u trebinjskoj regiji", rekla je Popovićeva, i napomenula da se proizvodnjom ljekovitog bilja u Trebinju bavi desetak proizvođača.

Ona je navela da se, nakon deset godina terenskog rada po BiH, može konstatovati da je hercegovačko tlo izuzetno pogodno za uzgoj ljekovitog bilja.

"Postoji sve veći interes za podizanje plantaža ljekovitog bilja u istočnoj Hercegovini, jer na ovom području sakupljanje ljekovitog bilja ima dugu tradiciju i ovo je najbolji način da sačuvamo smilje", rekla je Popovićeva.

Radionica "Plantažiranje ljekovitog bilja - smilja i lavande u Hercegovini" održana je u okviru projekta pod nazivom "Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini", koji predvodi Udruženje građana "Nešto više", a podržava USAID.