Uprava Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ "Gacko" demantovala je medijske napise da je ovo preduzeće ostvarilo gubitak od oko 24 miliona KM, navodeći da su to dezinformacije "koje je neko smišljeno plasirao".

te gacko

U Upravi RiTE "Gacko" kažu da je finansijski rezultat poslovanja /gubitak/ od 24.117.972 KM iskazan na osnovu obračunatih i knjiženih prihoda i rashoda do 30. septembra ove godine i da se ne može smatrati relevantnim podatkom koji odražava stvarno stanje poslovanja, jer nisu obuhvaćeni svi ostvareni prihodi, kao ni dio troškova koji se obračunavaju na kraju godine. 

Generalni direktor RiTE "Gacko" Milinko Milidrag kaže da iskazani prihodi od 74.774.000 KM ne sadrže sve ostvarene prihode za prvih devet mjeseci. 

On je naveo da se na kraju godine obračunavaju prihodi od prekoplanske proizvodnje električne energije ostvarene na mjesečnom nivou u iznosu oko dva miliona KM, zatim razlika u cijeni izvezene električne energije od 11.400.000 KM, te obračun vlastitih učinaka koji se kapitalizuju /otkrivka, zalihe uglja/, čija je procijenjena vrijednost osam miliona KM. 

On je rekao da obračunom nije obuhvaćen ni dio troškova koji se obračunavaju na kraju godine, a odnose se na rezervisanja troškova za rekultivaciju, primanja zaposlenih, sudske sporove i slično, kao ni otpisi auto guma, alata, inventara u upotrebi. 

Milidrag kaže da planirani troškovi poslovanja za period januar-septembar iznose 102.438.000 KM, a da su ostvareni troškovi za taj period 98.892.000 KM, navodeći da su troškovi smanjeni za oko četiri miliona KM, te da nisu realizovani ni svi investicioni planovi. 

On ističe da su od januara do septembra planirani prihodi od 98.959.000 KM, dok su ostvareni 74.774.000 KM. 

U RiTE "Gacko" navode da je od 1. januara do 30. septembra planirana proizvodnja 1.140,680 gigavat-časova električne energije, a da je ostvarena 1.108,623 gigavat-časova.

U RiTE "Gacko" napominju da su u ovu godinu ušli sa minusom od 3,5 miliona KM iz prošle godine, te sa više miliona neplaćenih troškova.