U okviru obilježavanja 100-godišnjice Prvog svjetskog rata i 96 godina od oslobođenja Herceg-Novog od Austrougarske okupacije (7. novembar 1918. godine), u Rezidenciji Savatija Ljubibratića na Toploj predstavljen je novi naslov publiciste Nebojša Raša, „Herceg-Novi u Prvom svjetskom ratu“.

herceg novi u prvom svjetskom ratu knjiga nebojse rasa

Na oko 170 stranica tog retrospektivnog djela istorije grada pod Orjenom pred i u toku Prvog svjetskog rata, obrađeni su brojni događaji i ličnosti u više tematskih cjelina, koje, sa stanovišta naučne istoriografije i višedecenijskog istraživačkog rada, govore o učešću i doprinosu pojedinaca i jedinica u oslobađanju drevnog grada u toku Prvog svjetskog rata.

Realno i slikovito su predstavljeni događaji bitni za istoriju grada, ali i cijele Crne Gore. O toj jedinstvenoj publikaciji govorio je publicista dr Goran Komar.

On je kazao da Rašo već godinama skreće pažnju na velike istorijske datume Boke, te da se njegove knjige čitaju i u inostranstvu, što svemu daje posebnu vrijednost i značaj.

„Ovom knjigom autor kazuje o Novljanima koji su se tokom Velikog rata žrtvovali za narod, taocima i učesnicima sa puškom u ruci. On podsjeća na poginule u susjedstvu- u istočnoj Hercegovini, ukidanje nacionalnih simbola i obilježja, ali i o nizu ličnosti iz Boke na čelu sa velikim Mićom (Jovana) Pavlovićem iz Kruševica“, kazao je Komar.

Komar je dodao da svi moraju naći način da istinu saopšte u Srbiji i prestonom Beogradu, što se može uraditi, između ostalog, i putem Rašove knjige.

Godina u kojoj se obilježava sto godina od početka Prvog svjetskog rata prilika je da izađe knjiga o događajima u Herceg-Novom u tom ratu, kao i doprinosu Novljana savezničkoj pobjedi, kazao je Nebojša Rašo, dodajući da knjiga sadrži najznačajnije podatke iz perioda Velikog rata.

O dobrovoljcima i potrebi da lokalna vlast u Herceg-Novom vrati uklonjeni spomenik od strane italijanskih fašista „Oslobodiocima Herceg-Novog 1918. godine“ govorio je profesor Ljubo Šabović.