Odlazak trojice dosadašnjih odbornika u gradskoj skupštini Trebinja u Narodnu skupštinu Republike Srpske mogao bi dovesti do novih lomova na političkoj sceni u najvećem gradu istočne Hercegovine!

sjednica skupstine grada trebinja

Prema rezultatima izbora, odbornici koji su izborili mandat u NSRS su Luka Petrović (SNSD), Branko Butulija (SDS) i Zoran Pologoš (PDP). Koplja se najviše lome oko Pologoševog mandata jer je on na izborima 2012. godine izabran na listi NDP-a, tako da bi u skupštinskoj klupi trebalo da ga naslijedi prvi sljedeći sa liste, a to je Darko Špec. NDP, međutim, ne podržava aktuelnog gradonačelnika Slavka Vučurevića, pa bi on mogao da izgubi jedan glas podrške u lokalnoj skupštini. Međutim, Vučurević uvjerava da je većina stabilna, a za Špeca kaže da je riječ o osobi koja podržava politiku PDP-a. On, ipak, nije želio da otkrije da li je Špec, u međuvremenu, promijenio stranački dres.

Jačanje većine

- Što se tiče skupštinske većine i gradskih priča koje SNSD proizvodi o mogućim gubicima i nekakvim djelovanjima CIK-a prema gospodinu Slobodanu Mrdiću, to nema veze s istinom. Jedino što postoji je krivična odgovornost Obrenke Slijepčević, koja je utvrdila sukob interesa tamo gde po zakonskoj normativi ona apsolutno ne postoji - rekao je Vučurević, komentarišući ranije informacije o sukobu interesa odbornika Mrdića, koji je utvrdila Komisija za utvrđivanje sukoba interesa RS, na čijem je čelu Slijepčevićeva.

On je dodao da će trebinjska skupštinska većina u naredna dva mjeseca biti ojačana sa još dva odbornika, ali nije želio da kaže o kome je riječ.

- Ako mogu, neka sruše većinu. SNSD to priča već dvije godine, od jednog do drugog mjeseca. Sada kažu da će to uraditi do Nove godine. Šef im je dao odriješene ruke, pa ih očekujem, ništa im drugo ne mogu poručiti. Oni su nemoćni bez obzira na rezultate ovih izbora, a moraće mnogo toga da objasne građanima - rekao je Vučurević i dodao da će se "mnogi odbornici koji su danas u gradskim klupama uskoro naći na optuženičkim".

Bubalo: Ostajem u opoziciji

Srđan Bubalo, koji je nedavno isključen iz NDP-a, nakon čega je podnio žalbu zbog te odluke, rekao nam je da će, šta god da se desi i kakvu god da odluku donese izvršni odbor stranke, on i dalje ostati u opoziciji u trebinjskoj skupštini. On je rekao da njegov povratak u redove NDP-a, ukoliko žalba bude uvažena, zavisi i od toga kako će njegova stranka dalje postupati i graditi svoju politiku.

Sekulovićeva uloga

Iako održanje aktuelne skupštinske većine uveliko zavisi od dva odbornika Pokreta za Trebinje i Nikole Sekulovića, koji je u ratu sa gradonačelnikom, Slavko Vučurević tvrdi da Sekulović uopšte nije bitan.

S druge strane, ako Luka Petrović iz SNSD-a prihvati mandat u NSRS, na njegovo mejsto u gradskoj skupštini trebalo bi da dođe Veselin Krunić. Nezvanično saznajemo da postoji mogućnost da Petrović uopšte ne prihvati mesto u NSRS jer je iz vrha partije dobio zadatak da ostane u Trebinju i pokuša da formira novu skupštinsku većinu kako bi bio pokrenut opoziv gradonačelnika. Petrović se pominje i kao mogući kandidat za gradonačelnika Trebinja ukoliko dođe do opoziva. Luka Petrović se, pak, juče nije javljao na telefon, pa nismo uspjeli da saznamo da li će prihvatiti mandat u NSRS.

Na mjesto Branka Butulije iz SDS-a po broju osvojenih glasova trebalo bi da dođe Borivoje Ninković, ali budući da je on direktor JP "Vodovod" AD Trebinje, u sukobu je interesa. U istoj situaciji je i naredni kandidat Milan Grubač jer se nalazi na čelu JU "Centar za informisanje". Tako će, po svemu sudeći, Butuliju zamijeniti Ilija Stanković.