Predsjedništvo PDP-a zadovoljno je izbornim rezultatom, jer je ova stranka u Narodnoj skupštini Republike Srpske osvojila 7 poslaničkih mjesta, dok je lider partije Mladen Ivanić kao kandidat Saveza za promjene izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH.

slavko vucurevic

"PDP aktivno učestvuje u pregovorima u vezi sa formiranjem vlasti na nivou Republike Srpske", rekao je novinarima u Banjaluci član Predsjedništva PDP-a Slavko Vučurević i dodao da PDP vodi pregovore o formiranju vlasti u Srpskoj.

On je naveo da je stav Predsjedništva PDP-a da inicijatori i glavni pregovarači o formiranju vlasti na nivou BiH moraju biti novoizabrani članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

"Na stavu smo da partije koje pripadaju evropskoj zajednici narodnih partija SDA, HDZ BiH, SDS i PDP na bazi te deklaracije moraju biti nosioci vlasti na nivou BiH", istakao je Vučurević.

Prema njegovim riječima, ukoliko HDZ BiH bude kategoričan da ne želi formirati vlast sa partijama iz Saveza za promjene, potpisnice deklaracije narodnih partija imaju apsolutnu većinu u parlamentu BiH i mogu da formiraju vlast na nivou BiH.

On je potvrdio da ostaje na poziciji gradonačelnika Trebinja, iako je na proteklim izborima osvojio mandat poslanika u parlamentu Republike Srpske.