Dvadesetak trebinjskih srednjoškolca uredilo je školsko dvorište koje godinama nije bilo u funkciji da bi napravili ugodan prostor za druženje učenika tri srednje škole koje se nalaze jedna do druge.

ucenici uredili dvoriste

Dragana Nikić, učenica četvrtog razreda Srednje tehničke škole i jedan od organizatora akcije, kaže da su projekat osmislili učenici, a da ga je sa 225 dolara finansirala američka fondacija "Fiuts", što je bilo dovoljno za kupovinu potrebnog alata za čišćenje dvorišta i za druge propratne aktivnosti.

Nikićeva ističe da nedostaju sredstva za opremanje dvorišta, odnosno kupovinu klupa, korpi i drugih neophodnih rekvizita, zbog čega su učenici pozvali sve institucije u gradu da im pomognu u realizaciji ovog projekta pod nazivom "Pružimo ruku pomoći".

"Ovo je zajedničko dvorište sve tri škole koje želimo da što ljepše uredimo i da, umjesto na ulici i u kafićima, vrijeme odmora provodimo na čistom prostoru, a to je prilika i da što više vremena provodimo zajedno, da se družimo i bolje upoznamo", kaže Nikićeva.

Ona dodaje da su na ideju uređenja dvorišta došli nakon povratka iz SAD, gdje je šestoro srednjoškolaca prije nekoliko mjeseci, u okviru Programa za mlade lidere, boravilo četiri sedmice o trošku američke Ambasade u BiH.

"U Americi smo sticali nova iskustva i znanja o volonterizmu, pa smo nakon povratka nastavili da se sastajemo u Američkom kutku u Narodnoj binlioteci u Trebinju gdje smo planirali akcije i projekte, među kojim je bio projekat uređenja dvorišta", kaže Nikićeva.

Ona dodaje da je grupa od dvadesetak srednjoškolaca, učenika Tehničke škole i Gimnazije "Jovan Dučić", zajedno sa profesoricom Slađanom Musović iz Centra srednjih škola, radila na sređivanju tog prostora.

Trebinjski srednjoškolci najavljuju da će i ubuduće kreativnim idejama nastojati da doprinesu razvoju i uređenju životne i radne okoline.