Po novom zakonu o prekršajima RS, policija pijanim vozačima može da izrekne i mjeru privremenog pritvora do prestanka dejstva alkohola, a od početka primjene novog zakona, od jula ove godine, u prostorijama Policijske stanice Trebinje zadržano je lišenjem slobode do otrežnjenja ukupno 18 vozača, saznajemo u Centru javne bezbjednosti Trebinje.

policija republike srpske

Zamjenik komandira Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja CJB Trebinje Tihomir Ivković za RT kaže da se nova mjera odnosi na sve počinioce prekršaja u alkoholisanom stanju kod kojih je utvrđena količina alkohola u krvi preko jednog grama po kilogramu, na vozače koji odbiju da se podvrgnu alko-testiranju, te kod kojih se u krvi utvrdi prisustvo narkotičkih sredstava i drugih supstanci uz koje nije dozvoljeno upravljati vozilom.

„Od tih 18 osoba zadržanih u policijskoj stanici, sedam vozača su učesnici saobraćajnih nezgoda. Zadržavanje traje do oporavka, odnosno otrežnjenja lica – najduže je to 12 časova“, ističe Ivković napominjući se nova mjera ne odnosi samo na vozače, već i na počionice drugih prekršaja ako su u nedozvoljenoj količini pod dejstvom alkohola.

On dodaje da je ukupno saobraćajnih nezgoda uzrokovanih dejstvom alkohola u ovom tromjesečnom periodu bilo 18, a samo kod sedam nezgoda utvrđena je količina alkohola u krvi učesnika preko jednog grama po kilogramu.