Njegovo preosveštenstvo episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije odbranio je doktorsku disertaciju na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univeziteta u Beogradu na temu "Relaciona ontologija Jovana Zizjulasa", čime je stekao zvanje doktora teoloških nauka, javlja novinar portala TrebinjeLive sa lica mjesta.

doktorat vladike grigorija

"Kandidat je ne samo uspešno i iscrpno istražio i prezentovao temu disertacije, nego je samostalnim i originalnim pristupom sve glavne teme Zizjulasove teologije analizirao iz ugla 'relacione ontologije' i tako ukazao na temeljni značaj koji ovaj pojam ima u mitropolitovom teološkom opusu, kao i na značaj koji za savremenu teološku misao ima način na koji mitropolit izlaže i brani ovaj koncept", navela je Komisija u svom referatu za pregled i ocjenu doktorske disertacije vladike hercegovačkog Grigorija, dodajući da se doprinos disertacije sastoji i u sagledavanju značaja upotrebe filozofskih pojmova u teološke svrhe.

U zaključku referata Komisije se navodi da je disertacija originalno i samostalno naučno djelo.

 Episkop Grigorije upisao je doktorske studije 2009. godine, a završio ih sa srednjom ocjenom 9,8. Prijavu doktorske disertacije je predao 6. aprila 2012. godine,  a Plan istraživanja doktorske disertacije odbranio je 3. maja 2012. pred komisijom prof. dr Ignatije Midić, prof. dr Radovan Bigović i prof. dr Nenad Milošević (pod br. 5/120). Naučno-nastavno vijeće je na sjednici održanoj 5. jula 2012. godine, episkopu Grigoriju Duriću odobrilo temu doktorske disertacije pod nazivom "Relaciona ontologija Jovana Zizjulasa".
Odbrani doktorske disertacije su, između ostalih, prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, umirovljeni episkop ZHiP Atanasije, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, predsjednik RS Milorad Dodik, ambasador BiH u Srbiji Ranko Škrbić, novoizabrani narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Luka Petrović, proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga.

milorad dodik