Članovi Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko" osvojili su šest medalja u stonom tenisu i atletici na otvorenom prvenstvu Srbije za osobe sa invaliditetom, potvrdio je danas u Trebinju predsjednik ovog udruženja Mijat Šarović.

sunce nam je zajednicko

Šarović je rekao da je prvenstvo održano u Beogradu i da je ovo prvi put da djeca iz Trebinja učestvuju na tom takmičenju, pri čemu su postigli zapažene rezultate, napominjući da su učestvovali kao članovi Sportskog savez Republike Srpske.

Na otvorenom prvenstvu Srbije za osobe sa invaliditetom, među 450 takmičara iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, članovi Udruženja "Sunce nam je zajedničko" Miloš Pecelj, Bojan Rakić i Stojan Ratković osvojili su četiri zlatne i po jednu srebrnu i bronzanu medalju.

"Djecu su trenirali nastavnici i profesori fizičkog vaspitanja iz Trebinja, a s obzirom da nam cijeli sistem počiva na volonterizmu, tako je bilo i prilikom ovog takmičenja", rekao je Šarović i zahvalio brojnim volonterima, kako u Trebinju tako u Beogradu, gdje su, kako kaže, uspjeli da djeci organizuje mnogobrojne treninge.

Šarović je rekao da im je Sportski centar Banjica u Beogradu izašao u susret, kao i Vojna akademija koja je ustupila stadion, dok su beogradski studenti DIF-a dali svoj doprinos radeći sa takmičarima.

"Djeca su prevazišla sama sebe i pokazali kako mogu da postanu ravnopravan dio zajednice", rekao je Šarović, naglasivši da je ovo udruženje jedno od najaktivnijih po broju sportskih aktivnosti na nivou BiH.

On je podsjetio da je Udruženje član specijalne olimpijade BiH od 2001. godine, te da su 2003. godine u Trebinju organizovali prvenstvo BiH, a da su godinu kasnije predstavljali BiH u fudbalu na Evropskom prvenstvu u Luksemburgu.

Ističući da je sport najbolji način integracije ljudi sa bilo kakvim problemima u zejdnici, Šarović je podsjetio da Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko" iz Trebinja izvjesno vrijeme realizuje i program sa trebinjskom plesnom grupom "Maris" kako bi članove što više uključili u zajednicu.