HERCEG-NOVI - U prisustvu brojnih predstavnika diplomatskog kora, političkih partija, vojske, sveštenstva, svih opština i gradova Crne Gore, ali i brojnih gostiju iz gradova prijatelja i pobratima Herceg-Novog, među kojima je bila i delegacija grada Trebinja, danas je povodom 28. oktobra, Dana opštine, održana svečana sjednica Skupštine opštine Herceg-Novi.

herceg novi

Svečanoj sjednici prisustvovao je i Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, dok su premijer Milo Đukanović i predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, poslali telegram čestitke. Prisutni su imali priliku da odgledaju dvadesetominutni film o projektima koji su realizovani ili su u toku realizacije u opštini u periodu od praznika do praznika.

Danijela Đurović, predsjednica hercegnovske SO, podsjetila je na brojne datume i događaje iz istorije Herceg-Novog, od osnivača kralja Tvrtka, preko Topaljske komunikadi 1718. godine, kada su postavljeni temelji današnje savremene uprave grada, preko oslobođenja od Austougarske 7. novembra 1918. godine, pa do 28. oktobra 1944. godine, kada je prije tačno 70 godina oslobođen Herceg-Novi.

“Ovaj datum slavimo kao dan opštine, a samo jake zajednice, kao što je hercegnovska, mogu to da sagledaju. Ovaj dan nije samo dan opštine, nego i simbol slobodnog čovjeka, slobode misli i govora, ljudskih prava, što su postulati na kojima se zasniva Evropska unija kao porodica razvijenih i demokratskih zemalja, kojima kulturološki i civilizacijska Crna Gora i Herceg-Novi pripadaju”, kazala je Đurovićeva.

Milan Vajagić, vršilac funkcije predsjednika Opštine, podsjetio je da Herceg-Novi ove godine obilježava jubilej, 70 godina od oslobođenja od fašizma, kada 1944. godine borci X hercegovačke, II dalmatinske i I bokeške brigade donijeli slobodu i miran život gradu pod Orjenom.

On je napomenuo da mnoge kritike nisu opravdane, te da se u Herceg-Novom realizuje više projekata, a među najznačajnijim su izgradnja kanalizacionog i vodovodnog sistema i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, vrijedni 30 miliona evra.

“Završetak radova se očekuje u prvoj polovini 2015. godine”, kazao je Vajagić, dodajući da se nastavlja sljedeća faza projekta “Porto novi”, vrijedna 500 miliona evra, čija se realizacija očekuje do maja 2018. godine.

Vajagić je posebno naglasio da je švajcarska kompanija “Orascom” izrazila želju da unaprijedi projekat “Mamula” na ostrvu Lastavica, napominjući da je izvjesna i izgradnja sanitarne deponije u Dubokom dolu, te pripajanje Herceg-Novog na regionalni vodovod.

I trebinjska delegacija na obilježavanju

trebinjska delegacija na proslavi dana herceg novi

Trebinjsku delgaciju na današnjoj svečanosti u Herceg-Novom predvodili su Milka Butulija, potpredsjednik Gradske skupštine, Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti i Rajko Ćapin, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidska pitanja.

“Sve je bilo na visokom nivou. Dat je lijep presjek rada grada, a i brojni gosti su uveličali jubilej. Za saradnju Trebinja i Herceg-Novog mogu da kažem da je na visokom nivou, posebno u turizmu. Činjenica da je veliki broj stanovnika Herceg-Novog sa područja Trebinja i Hercegovine  obavezuje nas, između ostalog, na jačanje saradnje dva prijateljska grada”, kazala je za TrebinjeLive Milka Butulija.