Bjeloglavi sup autohtona je vrsta jastreba koja izumire na prostorima cijele Evrope. Sup se hrani uginulim životinjama, čime se sprečava širenje zaraza i na taj način vrši prirodna reciklaža pa ga zato zovu i „čistač prirode".

jastrab ponovo u popovom polju

Dojava mještana

Prema planu Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, desetak ovih ptica trebale bi biti uvezene iz Srbije i dovezene u selo Sedlare u Popovom polju, gdje je nekada bilo stanište ovih ptica.

Kako smo saznali od Duška Toholja, izvršnog direktora Biološko-istraživačke organizacije "Južnjačko plavo nebo" iz Trebinja, projekt bi trebao da bude realiziran krajem ove ili početkom naredne godine.

Toholj kaže da se sada u Sedlarima u jednom velikom kafezu nalazi jedan bjeloglavi sup, koga ne mogu pustiti u prirodu dok ne stignu i ostali, jer ova vrsta živi u kolonijama od najmanje desetak ptica.

Mladi bjeloglavi sup, koji se nalazi ovdje u Sedlarima, sletio je u jedno seosko dvorište u okolini Bratunca i zahvaljujući dojavi mještana i brzoj intervenciji stručnjaka iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske, ptica je odmah prebačena u Centar za reintrodukciju i smještaj bjeloglavih supova u selu Sedlari - ispričao nam je Toholj.

Čekaju ostale

Dodao je da za sada brigu o ovom supu vode članovi Udruženja „Južnjačko plavo nebo" hrane ga i obilaze, da bi ptica koja se ovdje slučajno obrela, preživjela do dolaska cijele kolonije.