Tokom 59. međunarodnog beogradskog sajma knjiga, koji će biti otvoren sutra, do 2. novembra predstaviće se 500 izlagača iz Srbije i inostranstva.

medjunarodni sajam knjiga beograd 2013

Sajam, koji se održava pod sloganom "Vrijeme je za knjigu", otvoriće sutra u 18.00 časova kineski pisac Liu DŽenjun, čija je zemlja počasni gost sajma, i srpski pjesnik Milosav Tešić.

Na ovoj najznačajnijoj književnoj manifestaciji u regionu učestvovaće veliki broj stranih izlagača, među kojima i oni iz BiH, Angole, Austrije, Velike Britanije, Indije, Irana, Francuske, NJemačke i Rusije.

Sajam knjiga će prvi put biti otvoren u Hali dva Beogradskog sajma, zbog brojnosti kineske delegacije.

Direktor Kineske nacionalne korporacije za uvoz i izvoz publikacija Lin Lijing rekla je da će kineska delegacija biti do sada najbrojnija na Beogradskom sajmu knjiga.

"Kinesku delegaciju činiće 151 član, među kojima će biti više od 100 izdavača iz 71 izdavačke kuće i 12 kineskih pisaca i naučnika", rekla je Linova.

Ona je navela da će na 1.000 metara kvadratnih prostora kineskog štanda u Hali dva biti izloženo više od 5.000 naslova, organizovano 89 događaja i seminara i pet izložbi, među kojima je izložba srpske književnosti prevedene na kineski i kineske prevedene na srpski.

Urednik programa Sajma knjiga Dragan Hamović rekao je da se ovogodišnji sajam održava u znaku tri ključne godišnjice za srpsku kulturu i istoriju - 200 godina od izlaska prvih djela Vuka Karadžića - Pismenice i Narodne pjesmarice, 150 godina od rođenja Branislava Nušića i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Predsjednik Odbora sajma knjiga Zoran Avramović naveo je da će 27. oktobra biti uručene nagrade Međunarodnog sajma knjiga, među kojima je tradicionalna nagrada "Dositej Obradović", koja se svake godine dodjeljuje izdavaču za doprinos promociji srpske književnosti.
Avramović je napomenuo da cijena ulaznica nije mijenjana i da iznosi 250 dinara /oko dva evra/. Sajam će biti otvoren svakog dana od 10.00 do 21.00 čas.

Paralelno sa sajmom knjiga, na Beogradskom sajmu će biti organizovani već tradicionalni Sajam učila i Sajam obrazovanja "Zvonce".