Danas je na širem prostoru Grada Trebinja sprovedena akcija pošumljavanja u organizaciji Centra za održivi razvoj i ekologiju CORIE, kao dio velike volonterske akcije “Let's Do It — milion sadnica za jedan dan”.

sadnice lets do it trebinje

Mr Aleksandar Vukanović, predsjednik organizacije Centar za održivi razvoj i ekologiju CORIE, koji je koordinator ove akcije za istočnu Hercegovinu, istakao je da je ova akcija posvećena prvenstveno pošumljavanju šumskog zemljišta, ali i sadnji drveća u parkovima, drvoredima, dvorištima.

Akciju je organizovalo Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva u saradnji sa Udruženjem građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke, odnosno u partnerstvu sa vladinim sektorom, javnim i privatnim privrednim subjektima, školama/fakultetima i drugim nevladinim organizacijama/ udruženjima, kao i uz podršku međunarodne zajednice, akademske zajednice, javnih i privatnih medija (elektronskih i printanih medija), te uglednih osoba iz javne društvene i poslovne sfere života.

Ideja za akciju “Let's Do It – milion sadnica za jedan dan” je proizašla iz saznanja da se u Bosni i Hercegovini ne vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava naše zemlje. Šume su svakodnevno izložene nelegalnim sječama, već godinama se u njih nepropisno odlažu velike količine otpada, nisu dovoljno dobro sistemski zaštićene od napada patogena i štetnih insekata, velike površine šuma su minirane (više od 100.000 ha). Takođe, nedovoljno se ulaže u potivpožarnu zaštitu i svake godine imamo požare koji šumskom fondu nanesu višemilionske štete.
Ciljevi akcije su zasaditi 1.000.000 sadnica drveća, obezbijediti učešće najmanje 20.000 volontera, te podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ekosistema putem mnogobrojnih projektnih aktivnosti koje su usmjerene ka edukaciji građana kroz ekološko edukativne programe, medijske kampanje, okrugle stolove, promocije i druge aktivnosti