HERCEG-NOVI - Nakon desetodnevnog rada u septembru na koloniji „Moje Sunce“, koja je održana u igaljskom hotelu “Lajt haus“, sinoć je u foajeu dvorane „Park“, a povodom oktobarskih dana kulture i 28. oktobra, dana opštine Herceg-Novi, otvorena izložba radova ovogodišnje kolonije.

kolonija moje sunce herceg novi

Sabrani radovi na jednom mjestu biće dodati dosadašnjim radovima i poklonima čijom će prodajom biti omogućeno da NVO “Složno u nevolji“ iz Niša, čije je prvi čovjek Dragan Blagojević, obezbijedi siromašnoj djeci i djeci bez roditelja sa Kosova i Metohije da ljetuju narednog ljeta u Herceg-Novom.

Izložbu je otvorio Vladimir Žutković, sekretar sekretarijata za društvene djelatnosti opštine Herceg-Novi, naglasivši humani gest umjetika i da sve slike, po odabranim temama i njihovom umjetničkom oblikovanju, sadrže univerzalne i opšteljudske značajke.

„Cjelokupno ovo umjeničko blago koristiće se za stvaranje fonda pomoću kojeg već osam godina, ovdje u našoj sredini, ljeti dolaze djeca da se odmore i zaborave svoj svakodnevni život“, kazao je Žutković.

Na ovogodišnjoj koloniji, koja je radila od 12. do 21. septembra, radili su: Filip Janković, Ljubo i Maja Brajović, Milan Bulatović Bulat iz Podgorice, Miodrag Anđelković iz Niša, Drago Vučić iz Bileće, Milan Jovanović i Luka Joksimović iz Bijelog Polja.

Drago Vučić, nastavnik likovnog vaspitanja u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ iz Bileće, kaže da mu je veoma drago što su kolonija i izložba iz godine u godinu sve bolje i bolje, te da je pravo zadovoljstvo biti dio tradicionalnog projekta u gradu pod Orjenom.

drago vucinic

„Posebno može da raduje da se broj učesnika i darodavaca povećava iz godine u godinu. Zahvalnost svim mojim kolegama koji su učestvovali na ovoj koloniji i svima onima koji su poslali svoje radove. Hvala svim slikarima iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske što su svojim prilozima u vidu ovih radova uljepšali barem jedan dio teškog života mališana sa Kosova i Metohije“, kazao je u izjavi za TrebinjeLive Drago Vučić.

On je dodao da je veoma lijepo čuti od djece sa Kosova i Metohije riječi hvale i podatak da su u Herceg-Novi došli da uče da plivaju i da shvate da život nisu samo bodljikava žica i nasilje, koje su njihova svakodnevnica.

Slike za izložbu su priložili: Marija Đukić, Rajko Korišuć, Goran Banković, Zoran Govedarica, Vladimir Lero, Branislav Kovačević Kova, Velimir Veljo Bugarin, Milan Radaković, Milan Milić Jagodinski, Šlaf Šandor, Milenko Bojiša, Aleksandar Bogdanović, Branko Milošević i Miladin Bajo Đukanović.

Poslije Herceg-Novog, po tradiciji, ova izložba će biti predstavljena u Nišu, Beogradu i Novom Sadu.