Na upravo završenom 28. Festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva "TESLA FEST" u Novom Sadu, ko je održano na nivou ostvarenih inovatora i učenika srednjih škola, Savez inovatora Republike Srpske osvojio je osam medalja, od čega jednu zlatnu i po tri srebrne i bronzane medalje.

borko babalj nagrada ukrajina Naš sugrađanin, inovator Borko Babalj, osvojio je srebrnu medalju za . To je njemu 36. internacionalno priznanje, i po tom kriterijumu je najnagrađivaniji inovator u Republici Srpskoj.

Naš sugrađanin, inovator Borko Babalj, osvojio je srebro za inovaciju "Džepna pepeljara-muštikla". To je njemu 36. internacionalno priznanje, i po tom kriterijumu je najnagrađivaniji inovator u Republici Srpskoj.

Za istu inovaciju, važno je istaći, Babalj je do sada dobio dvije zlatne, tri srebrne i jednu bronzanu medalju.

Na pitanje o inovatorstvu na ovim prostorima Babalj kaže: “Od svih evropskih zemalja najmanje sredstava za razvoj inovatorstva se izdvaja u Bosni i Hercegovini. Tako je na nivou države, entiteta, a što je nagore i na lokalnoj vlasti. Zašto i dokle će naše, veoma uspješno Udruženje, dobijati daleko najmanje od svih korisnika budžetskih sredstava u gradu Trebinje. Zašto i dokle još niti marke nismo dobili za razvoj inovatorstva od HET-a i Elektroprivrede RS-a”.

Babalj dodaje da je postalo potpuno besmisleno i dalje podsjećati nadležne koliko se u svijetu posvećuje inovatorstvu, pogotovo u najrazvijenijim zemljam, ili je, kako kaže, partijska pripadnost put ili model ka razvijenoj Evropi.