Prošli mjesec je bio rekordan po temperaturama, kako nad kopnom, tako i nad okeanima još od 1880. godine, otkad se vodi ovakva statistika, objavila je američka Nacionalna okeanska i atmosferska administracija (NOAA).

najtopliji septembar u zadnjih 130 godina

Ovo je bio i 38. uzastopni septembar sa globalnom temperaturom iznad prosjeka za 20. vijek, ističu u NOAA. Naime, prosječna prošlomjesečna globalna temperatura iznad kopna i okeana je iznosila 15.72 stepena Celzijusa, što je 0.72 stepena Celzijusa iznad prosjeka za prethodni vijek, prenosi AFP.

Sa izuzetkom februara, svaki dosadašnji mjesec u 2014. je bio među četiri najtoplija otkad se vodi statistika, pri čemu su maj, jun, avgust i septembar bili rekordni, odnosno najtopliji u odnosu na iste mjesece u poslednje 134 godine, podaci su iz izveštaja NOAA.

Sa izuzetkom centralnog dijela Rusije, nekih oblasti na istoku i sjeveru Kanade i jednog manjeg regiona u Namibiji, u svim ostalim dijelovima svijeta septembarska temperatura je bila iznad uobičajene.

Rekordne septembarske temperature su registrovane u velikom dijelu severozapadne Afrike, jugoistočne Latinske Amerike, jugozapadne Australije, dijelovima Bliskog istoka i nekim regionima jugoistočne Azije.

Globalna temperatura površine svjetskih okeana je u septembru bila za 0.66 stepeni celzijusa iznad prosjeka u 20. vijeku i najviša koja je registrovana od 1880.

Prethodno najviše odstupanje od prosjeka u temperaturi površine svjetskih okeana je iznosilo 0.65 stepeni Celzijusa i zabilježeno je u avgustu ove godine, napominje NOAA.