Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Milorad Dodik danas je u Trebinju najavio da će s dosadašnjim koalicionim partnerima formirati novu vladu Republike Srpske.

milorad dodik u trebinju

Dodik je rekao da se još čekaju zvanični rezultati izbora, ali da nema sumnje da će SNSD formirati vladu, nazivajući spekulacijama da neko od koalicionih partnera SNSD-DNS-SP može da pregovara sa nekim iz drugog bloka.

Ukazujući na dobar izborni rezultat SNSD-a u Hercegovini, Dodik je istakao da je Trebinje na pravi način pokazalo političku volju i da će to, kao i do sada, znati da cijeni kroz realizaciju mnogih projekata i njegov napredak, te da će se u kadrovskom smisu voditi računa o Hercegovini.

"Mi smo i ranije imali izuzetno pozitivan odnos prema Hercegovini, što je narod i uvidio", istakao je Dodik, podsjećajući na mnoge infrastrukturne i druge projekte koji su urađeni prethodnih godina.

Komentarišući izjavu lidera SDS-a Mladena Bosića da će SDS o formiranju Vlade razgovarati sa DNS-om i SP-om, Dodik je rekao da Bosiću "preostaje još malo političkog života na mjestu predsjednika partije", te da su sve te priče njihov problem.

"Govorili su svašta u ovoj kampanji. Ona je bila veoma nekorektna, iznesene su mnoge laži. SNSD je imao tešku bitku protiv tih laži i pojedine medijske satanizacije, a vidno je bilo i uplitanje međunarodnog faktora, koji je i na dan izbora pokušao da kreira rezultat", rekao je Dodik, dodajući da čak i sada "petljaju" u načinu brojanja glasova.

On je ocijenio da na taj način, vjerovatno, pokušavaju opoziciju da održe zajedno, da bi mogli da kreiraju određenu nestabilnost u budućnosti.

Dodik je naglasio da je SNSD pobijedio i neke unutrašnje slabosti, kojih je, kako je rekao, očigledno bilo, navodeći da su "neki ljudi pokušavali da šićare za lične interese", te najavio da će se takvim zahvaliti i odreći se bilo kakvih njihovih usluga u budućnosti.

On je rekao da je SNSD na izborima pobijedio i loši sloj društva, napominjući da je 99 odsto glasova koji su došli iz zatvora bilo za opoziciju i za njegovog protivnika. "Trudim se da ne pratim šta sve govore. Jasno je da je SNSD širio poruku zajedništva, ljubavi i sloge, da jedni drugima praštamo, a šta oni želi zaista ne znam", rekao je Dodik, koji je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je napomenuo da je Republika Srpska stabilna i da se u njoj neće desiti nikavi nemiri, iako to pojedini priželjkuju.

Poruku lidera NDP-a Dragana Čavića da se niko neće mirno prihvatiti gubljenje izbora, Dodik je ocijenio kao gubljenje kompasa, ističući da mu je nejasno kako neko, ko je bio na visokoj dužnosti u Srpskoj, može tako nešto da izjavi.

"Mislim da je to gubitak odgovornosti prema volji naroda. Oni imaju svoje ljude koji su glasali za njih, ali u svakim izborima, onaj koji dobije većinu je onaj koji odlučuje o vlasti i to se mora prohvatiti, bez obzira koliko ta većina bila tijesna", rekao je Dodik.

On je dodao da ima namjeru i da utiče na to da i na nivou BiH dođe do brzog formiranja organa vlasti. "Imamo aktivan odgovor na pitanje `Sejdić-Finci` i mehanizam koordinacije", rekao je Dodik i istakao da konstelacija odnosa u Federaciji BiH možda može biti promijenjena da se to pitanje brzo riješi.

Prema njegovim riječima, ukoliko se ta dva pitanja budu brzo riješila, BiH ima status kandidata i to je ono što može da joj da novu dinamiku.

"Mi smo bili i ranije za ta rješenja i sada smo spremni da ista ta rješenja ugradimo u brzo rješenje na nivou BiH i da se krećemo dalje ka onom što, navodno, svi zagovaraju - to je neki put ka Evropi, mada i ta Evropa sve više, zbog svojih unutrašnjih problema, ne izgleda kao dobro mjesto", istakao je Dodik.

On je ukazao i na nesposobnost domaće strukture da napravi prohodan i transparentan sistem izbornog procesa, te na nepromijenjena pravila brojanja još od vremena, kako je rekao, kada su stranci htjeli da kreiraju sve te sisteme vrijednosti.

"Mislim da se to može sve isključiti, a svako ko bi sada mešetario sa tim rizukuje veliku odgovornost za procese u BiH i to bi svakako trebalo izbjeći", poručio je Dodik.