HERCEG-NOVI - Gospodine ministre Raško Konjeviću, pozivamo Vas da dođete u Herceg-Novi, da razgovarate s porodicom i ohrabrite ih da nastave dalje, i da im obećate da će počinioce zločina stići zaslužena kazna. Obratite se javnosti, založite se da ovo hladnokrno ubistvo bude pravično i po zakonu kažnjeno. Hapšenjem i privođenjem svih krivaca. Govorite o tome otvoreno i slobodno.

svijece i prostest za jovana kosaca herceg novi

A Vi, gospodine glavni državni tužioče, pokažite spremnost da ovo najteže krivično djelo bude rasvjetljeno, da optužnica bude argumentovana i na zakonu zasnovana. Ako se Vi nadležni ne odazovete na naše apele kao i do sada, ostanete indiferetni prema ubistvu Jovana Kosaća-nevinog mladića i neizmjernoj patnji njegove porodice, smatraće Vas odgovornim za zataštakvanje istine i nesposobnim da se bavite slučajem o kome se mjesec dana otvoreno govori među mještanima Herceg-Novog, a činjenice se prepričavaju na društvnim mrežama.

Mjesec dana nakon ubistva našeg Jovana Kosaća, dižemo glas i javno Vas pitamo, zašto ćutite o istrazi, zašto su Baošićevi pomagači na slobodi i zašto je vaša pravda tako usporena. Kako objasniti da je tek tri dana nakon Jovanovog ubistva podnesena krivična prijava Vrhovnog državnog tužiocu protiv Baošića, kada su desetine očevidaca u „Kazi“ jasno vidjele šta se desilo. Među njima i policajci u civilu? I kako objasniti da je državni tužilac odmah nakon saslušanja pustio Bigoviće na slobodu kad su oni bili saučesnici u ubistvu, akteri napada na Jovana, kao Baošićeva prethodnica?

U bolnom saznanju da je ugašen život jednog divnog, čestitog i hrabrog, mladog čovjeka u mučki isplaniranom napadu bande-huligana, koji su s umišljajem ušli u noćni klub „Kaza“ u Igalu, u noći između 13. i 14. septembra, tražimo da počinilac ovog gnusnog zločina i njegovi pomagači i organizatori budu procesuirani i pravedno kažnjeni.

Ukoliko se to ne desi poruka će biti zastrašujuća, jer baš kao i ovi možda i neki drugi huligani i ubice slobodno šetaju gradom s pištoljima i vrebaju priliku da ugase mlade živote i unesreće nove porodice.

Pitamo Vas, gospodo, zar Baošić nije morao da bude pod vašim-strogim nadzorom nakon izlaska iz zatvora? Zar nije bilo normalno da mu se prati svaki korak, a ne da se njegov fotografija s pištoljem i škorpionom rastura po fejzbuku? Kako je takva osoba mogla da prođe naoružana kroz čitav naš grad?

Kakva je Crna Gora država ako Vi svojom usporenom istragom, zapravo štitite kriminalce, a njihovim pomagačima dajete dovoljno vremena da izmaknu.Z ar nemaju svi građani Crne Gore jednako pravo da budu zaštićeni od nekontrolisane agresije poremećenih pojedinaca iz kriminalnog miljea? - kaže se u otvorenom pismu porodice Kosać i grupe građana „Svi smo mi Jovan Kosać“ koje je upućeno sa današnjeg protesnog skupa koji je pred nekoliko stotina građana održan poslije paljenja sveijća na trgu Nikole Ćurkovića, koje je upućeno Rašku Konjeviću ministru unutrašnjih poslova, Slavku Stojanoviću, direktoru policije i Ivici Stankoviću, vrhovnom državnom tužiocu.

U pismu, koji je pročitala glumica Hercegnovskog pozorišta Dragana Vlaović, dalje se kaže:

Ubistvo Jovana Kosaća dogodilo se javno pred mnogobrojnim mladim ljudima ovog grada, a sigurnosne kamere su zabilježile detalje tog gnusnog zločina.

Kakvi su još dokazi potrebni pa da pravosudni sistem profunkcioniše?! Poricanjem onoga što je očigledno i lako dokazivo Vi gospodo ne samo da urušavate pravni sistem Crne Gore, nego uvodite pravila divljeg zapada i mafijaških revolveraških obračuna bez odgovornosti.
Mi, građani okupljeni oko jedinstvenog slogana „SVI SMO MI JOVAN KOSAĆ“, svake dvije sedmice protestovaćemo na ovom trgu i tražićemo pravedne kazne za Jovanovog ubicu i njegove pomagače.
Ako ne bude razumijevanja za naše zahtjeve potrudićemo se da se slučaj internacionalizuje i da se ovakvo ponašanje pravosudnih organa Crne Gore osudi.

Da se ne bi desilo drugima, ono što je zadesilo porodicu Kosać, pitamo i opominjemo: Da li nam garantujete siguran i bezbrižan život u ovom gradu?

-Da li moramo sami da brinemo o svojoj bezbjednosti ?

-Zašto se Centar bezbjednosti otuđio od građana za čiju bezbjednost treba da brine?

Ne smijemo ništa da ih pitamo niti su dužni išta da nam kažu?

-Da li ste svjesni da je izgubljeno povjerenje građana u institucije sistema?

-Da li i pripadnici MUP-a imaju profesionalnu etiku i obaveze i kada nisu na dužnosti?

Objasnite nam onda, kako vaši pripadnici mogu nijemo da posmatraju zločin i da ne reaguju?

Odgovor na ova pitanja će nas umiriti i dati nadu da vjerujemo u pošteno i pravično suđenje zločincu i njegovim pomagačima. Očekujemo da će to biti uskoro. A ovi i budući skupovi su podrška svim onim poštenim i hrabrim radnicima MUP-a i pravosuđa da istraju i istjeraju pravdu. Da preovladaju nad onim svojim kolegama, koji su svojim nečinjenjem kumovali ovom događaju. Neka naš Jovan bude posljednja žrtva kriminalaca i posljednja žrtva nerada nadležnih organa. Tada, njegova smrt, neće biti uzaludna.

Pamtiće ga Novljani i biti mu zahvalni, kaže se u otvorenom pismu.

Na kraju svog obraćanja Dragana Vlaović je pročitala informaciju da je predstavništvo Evropske unije u Podgorici obavješteno o svirepom ubistvu Jovana Kosaća. Oni su izrazili uvjerenje i očekivanja da će nadležni državni organi privesti pravdi sve one osobe koje su povezane sa ovim ubistvom, a da se direktni počinioci, pomagači i eventualni organizatori ovog zločina moraju procesuirati u skladu sa zakonima Crne Gore
Mitja Drobnič, šef delegacije Evropske unije, u svom pismu je naglasio da će nastaviti da prate ovaj slučaj i izrazio saučešće i duboko poštovanje prema porodici Kosać.

Na kraju protesta Drago Kosać, otac ubijenog Jovana Kosaća je izrazio zahvalnost na podršci i izrazio žaljenje što na ovakav način mora da se utiče na nadležne organe da se zlikovci koji su ovaj zločin organizovali privedu pravdi.

„Toliko mi kao porodica i društvo dugujemo našem Jovanu, a isto tako i zbog budućnosti Vaše djece koja više nisu sigurna u našem nekad mirnom gradu. Ja znam da je naš sin Jovan za neke nesavjesne ljude samo 'slučaj', jedan broj više ili manje, ali se mi sa tim nećemo pomiriti kao što oni misle. Velik je ovdje ulog. Život našeg sina, život našeg djeteta“, rekao je Drago Kosać i zamolio prisutne da se u miru raziđu i za 15 dana ponovo sastanu ukoliko nadležni organi ne preduzmu ono što im zakon nalaže, a to je da pohapse sve one koji su umješani u zločin, te istraže ko te ljude štiti i ko stoji iza njih.

Posle ovih riječi Draga Kosaća okupljeni građani su se mirno razišli.