Izgradnjom novog bloka Termoelektrane Gacko, takozvanog projekta "Gacko 2", u ovoj istočnohercegovačkoj opštini bi se realizovao i projekat toplifikacije grada.

profesor lazetic gacko

U Gacku bi toplifikacijom bio riješen veliki problem grijanja i javnih ustanova i domaćinstava, ali i ostvarene ogromne uštede.

"Iako je postojeća turbina projektovana samo za proizvodnju struje, a ni mrežni zagrijači nisu projektovani na kapacitet potreban za grijanje grada, od toplifikacije Gacka se nije odustalo, ali u drugoj fazi, odnosno, izgradnji novog bloka", kažu u Termoelektrani Gacko.

Ovome u prilog ide i činjenica da su u Gacku prilikom izgradnje pojedinih  stambenih objekata projektovane i građene pojedine podstanice, kao i toplotna instalacija u stanovima, što je rađeno za slučaj da dođe do realizacije projekta toplifikacije.

"Vlasti u Gacku su se u razgovorima sa strateškim partnerom 'Elektroprivredom RS' u vezi s izgradnjom novih blokova saglasili i u realizaciji projekta toplifikacije, u cilju poboljšanja ekoloških standarda i kvaliteta življenja u opštini, što bi podrazumijevalo i smanjenje emisije gasova iz malih kotlovnica, jeftiniji način grijanja domaćinstava i niz drugih pogodnosti", naveli su u RiTe Gacko.

Oni kažu da je to pitanje obrađeno i u Studiji izvodljivosti razvoja energetskog bazena Gacko, odnosno, izgradnje "Gacka 2", o čemu će se u narednom periodu intenzivno razmišljati, bez obzira na to što je prvobitni projekat novog bloka bio vezan za investiciju sa "Češkom elektroprivredom", od čega se odustalo.

Gačanima zasad preostaje grijanje na električnu energiju, ali i na čvrsta goriva poput drveta i uglja.