U svih devet izbornih jedinica iz kojih se biraju poslanici u Narodnu skupštinu RS trijumfovali su SNSD i SDS, a uspjeli su da preuzmu dominaciju i u mnogim gradovima, pa čak i u nekim koji važe za stranačke bastione.

glasanje opsti izbori bih

Pokazuju to preliminarni i nepotpuni podaci Centralne izborne komisije (CIK) BiH sa 87,2 odsto biračkih mjesta. Prema tim podacima, SNSD ima 187.848 ili 33,17 odsto glasova, a kandidate koalicije SDS-PUP-SRS RS podržao je 153.481 birač ili 27,1 odsto.

Preokret

SNSD je dobio najviše glasova u šest izbornih jedinica, a pobijedio je i u gradovima gdje je opozicija dominantna i drži lokalnu vlast, poput dobojske regije i Hercegovine. SNSD je odnio pobjedu u izbornoj jedinici jedan iako u njoj od šest opština u tri vlast ima SDS, dok SNSD jedino ima načelnika Novog Grada. I u izbornoj jedinici dva većinu glasova je dobio SNSD, iako vlast imaju samo u Laktašima, dok u ostalim opštinama, odnosno Gradišci, Srpcu i Prnjavoru rukovodi SDS. Zanimljivo je da je SNSD odnio pobjedu i u dobojskoj regiji, koja važi za jedan od bastiona SDS-a. Tako je u izbornoj jedinici pet SNSD osvojio 29,6 odsto, a SDS 25,84 odsto glasova birača, iako u Doboju, Tesliću i Petrovu, koji čine ovu izbornu jedinicu, lokalnu vlast imaju kadrovi SDS-a.

U Hercegovini, odnosno izbornoj jedinici devet, prednost od deset odsto glasova ima SNSD, bez obzira na to što od 13 opština koje ulaze u njen sastav vlast ima u samo tri. U ostalih deset, među kojima su Trebinje, Višegrad i Nevesinje, na vlasti je opozicija - u osam SDS, a u po jednoj PDP i SRS RS. U izbornoj jedinici sedam, gdje je SDS takođe na vlasti u većini opština, a koja obuhvata i Zvornik i Srebrenicu, 30,35 odsto glasova dobio je SNSD, dok je koalicija SDS-PUP-SRS osvojila 24,78 odsto.

Očekivano vođstvo SNSD-a je u izbornoj jedinici tri, koja obuhvata Banjaluku i susjedne opštine, jer u sedam od devet lokalnih zajednica ova stranka ima vlast.

S druge strane, u izbornoj jedinici četiri, gdje od četiri opštine SNSD ima vlast u tri, prednost trenutno ima koalicija koju predvodi SDS. Ova koalicija je odbranila dominantan status u bijeljinskoj regiji, gdje je SDS na vlasti u većini lokalnih zajednica. Sarajevsko-romanijska regija, odnosno izborna jedinica osam, poprilično je podijeljena između SNSD-a i koalicije koju okuplja SDS, pa je tako razlika svega 250 glasova u korist SDS-a. Ova regija se takođe smatra bastionom SDS-a, koji drži vlast u većini opština.