Vojna parada "Korak pobednika" u Beogradu nastavljena je padobranskim desantom koji su izveli padobranci Specijalne brigade, demonstrirajući visok nivo obučenosti uprkos snažnom pljusku, javio je izvještač Srne.

vojna parada beograd 2014

Pripadnici te elitne jedinice Vojske Srbije su sa zastavama Srbije, Rusije i Vojske Srbije precizno sletjeli u blizini spomenika "Večna vatra", praćeni aplauzima brojnih građana.

Nakon padobranskog desanta, "Korak pobednika" nastavljen je svečanim defileom jedinica Vojske Srbije.

Ispred Palate "Srbija" predstavile su se pješadijske i tenkovske jedinice Vojske Srbije, dok su na Dunavu, pripadnici Riječne flotile demonstrirali svoje vještine.

U vojnoj paradi, koja se održava po snažnom pljusku, učestvovalo je oko 40 letjelica Vojske Srbije i gotovo 4.000 vojnika.

U sastavu vazduhoplovnog ešalona Vojske Srbije su helikopteri tipa "gazela", "M-8" i "M-17", lovačko-bombarderska avijacija – avioni "mig-21" i "mig-29", "orao", "galeb" i transportni avion "an-26".

Na paradi su prikazani i tenkovi, oklopni transporteri, avioni, helikopteri, specijalci, artiljerija i Riječna flotila.

vojna parada beograd 2014 dodik patrijarh cvijanovicka

U sastavu ešalona Riječne flotile nalazi se 14 brodova, desantno jurišni čamci, minolovci, brod posebne namene "Kozara", patrolni čamci i riječni brod posebne namjene "36 Šabac", u čijem prikazanom su umijeću uživali brojni građani.

Vojska je pokazala novo naoružanje, tehniku koja je u upotrebi već tri ili četiri decenije, kao i brojne projekte domaćih stručnjaka, koji će tek ući u naoružanje.

U čast 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, posjetiocima su prikazane i zastave jedinica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda, pukovske zastave iz Prvog svjetskog rata i aktuelne zastave jedinica Vojske Srbije.

Prvoj paradi koja se održava nakon 29 godina u Beogradu prisustvovali su državni i vojnih vrh Srbije, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsjednik i premijer Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

vojna parada beograd 2014

vojna parada beograd 2014 vladimir putin

vojna parada beograd

vojna parada beograd 2014

vojna parada beograd 2014 avioni

tenkovi vojna parada beograd 2014