Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da su rusko-srpski odnosi u usponu i da je siguran da će njegova posjeta Beogradu dati novi ozbiljan podsticaj tradicionalno prijateljskim rusko-srpskim odnosima, koji će iz godine u godinu jačati.

vladimir putin kosovo patrijarh irinej

Putin je rekao da je Srbija bila i ostaje jedan od ključnih partnera Rusije na jugoistoku Evrope.

"Održavamo aktivne političke kontakte tokom kojih sa povjerenjem razmatramo aktuelna bilateralna pitanja i međunarodne probleme, dogovaramo se o zajedničkim koracima", istakao je Putin za "Politiku", dodajući da Srbija i Rusija tijesno sarađuju u UN, OEBS-u, Savjetu Evrope i drugim organizacijama.

On je naveo da bi realizacija projekta "Južni tok" trebalo da Srbiji donese više od dvije milijarde evra novih ulaganja, ali i da suštinski pojača energetsku sigurnost zemlje, dok se uz pomoć ruskog kredita modernizuje srpska željeznica.

Putin je naglasio da je sveukupni obim ruskih ulaganja u Srbiju nadmašio iznos od tri milijarde dolara, te naveo da mu je drago što i srpski preduzetnici osvajaju perspektivno rusko tržište i isporučuju kvalitetne poljoprivredne i industrijske proizvode.

On je rekao da dokaz rastućih uzajamnih interesa Srbije i Rusije nije samo oblast himanitarnih kontakata, nego i kulture, te dodao da Rusija želi da proširi praksu kulturnih, obrazovnih, naučnih i omladinskih razmjena i podstiče turistička putovanja i sportske događaje.

Putin je napomenuo da je nephodno deblokiranje situacije u vezi sa "Južnim tokom" i da je ubijeđen da će ovaj projekat dati bitan doprinos sveobuhvatnoj energetskoj bezbjednosti Evrope. "Od toga će imati koristi svi, i Rusija i evropski potrošači, uključujući i Srbiju", istakao je Putin.

Govoreći o rusko-američkim odnosima, Putin je rekao da je pristup američkog predsjednika Baraka Obame Rusiji neprijateljski, s obzirom na to da je podržao "Majdan" u Ukrajini i okrivio Rusiju da je isprovocirala krizu, a navodnu "rusku agresiju u Evropi" stavi u spisak tri najznačajnije prijetnje za čovječanstvo.

"Sadašnje zahlađenje u odnosima između naših zemalja nije prvo. Nadamo se da će partneri shvatiti nerazumnost pokušaja da ucjenjuju Rusiju, te da će se sjetiti šta opterećuje nerazumijevanje između dvije velike nuklearne sile kada je strateška stabilnost svijeta u pitanju", rekao je Putin.
On je istakao da je Rusija spremna za razvoj konstuktivne saradnje na principima ravnopravnosti i stvarnog poštivanja interesa i jednih i drugih.

Putin je rekao da zapadni partneri moraju precizno da razumiju da svi pokušaji pritiska na Rusiju, jednostranim nelegitimnim i restriktivnim koracima, ne približavaju uređenje odnosa nego samo otežavaju dijalog.

"Ako je glavni cilj izolovanje naše zemlje, onda je to sasvim apsurdan i iluzoran cilj. Jasno je da je taj cilj nemoguće ostvariti, iako privrednom zdravlju Evrope, pa i cijelog svijeta, pri svemu tome može da bude nanesena velika šteta", naglasio je Putin.